Rusya, Kursk bölgesindeki en büyük kasabayı Ukrayna’dan geri aldı. Ukraynalı askerler, Rusya’nın Kursk bölgesinden geri çekilme anlarını “bir korku filmi gibi” sözleriyle tanımladı. Ağır saldırılar ve sürekli Rus insansız hava araçlarının (İHA) gözetimi altında geri çekilen birlikler, “felaket” olarak nitelendirdikleri bu süreci BBC’ye anlattı.
Ukrayna’nın Rusya’nın Kursk bölgesinde işgal ettiği Suca kasabasının geri alınması, Rusya’nın Ukrayna güçlerini kendi topraklarından çıkarmak için başlattığı saldırıda bir başka kazanım oldu.
Ukrayna birlikleri, Rus ordusunun Kursk’taki saldırılarını “yoğun ve sürekli” olarak tanımlıyor. Özellikle FPV (first-person view) dronlarıyla gerçekleştirilen saldırılar, Ukrayna birliklerinin geri çekilmesini zorlaştırdı. “Gün boyunca her dakika gökyüzünde iki-üç drone görülebiliyordu, kaçış neredeyse imkânsızdı” diyen askerler, lojistik hatlarının kesildiğini ve askeri araç konvoylarının Rus dronlarının hedefi haline geldiğini belirtti.
Ukrayna birliklerinin elinde tuttuğu en büyük yerleşim yeri olan Suca’nın kaybı, bölgede savunma hattının çökmesine neden oldu. “Cephe hattında panik vardı, herkes çıkmaya çalışıyordu ama yollar enkaz haline gelmişti” diyen askerler, Rus ordusunun yolları hedef alarak Ukrayna’nın geri çekilmesini engellemeye çalıştığını ifade etti.
Kursk cephesinde Ukrayna için dönüm noktası
Maksym adlı asker, geri çekilme sürecinin planlı şekilde gerçekleştirildiğini ancak Rusya’nın “önemli ölçüde asker yığınağı yaptığı” bilgisini paylaştı. Ukrayna askeri yetkilileri, Rusya’nın Kursk’a 70 bin asker konuşlandırdığını, bunların 12 bininin Kuzey Kore’den getirilen askerlerden oluştuğunu öne sürüyor.
Özellikle Rus ordusunun en gelişmiş insansız hava araçlarıyla gerçekleştirdiği saldırılar, Ukrayna ordusunun ikmal yollarını tamamen kesti. Elektronik sinyal kesicilerle etkisiz hale getirilemeyen kablo bağlantılı dronlar, Ukrayna birliklerinin hareket kabiliyetini büyük ölçüde sınırladı.
“Bir korku filmi gibiydi”
Dmytro adlı asker, 11-12 Mart tarihlerindeki geri çekilmeyi “tam bir felaket” olarak nitelendirdi. “Yollar, yüzlerce yok edilmiş araç, tank ve zırhlı personel taşıyıcılarla doluydu. Çok sayıda ölü ve yaralı vardı” diyen Dmytro, İHA saldırılarından kaçabilmek için 15-20 kilometre boyunca yürüyerek bölgeden çıkabildiklerini anlattı.
Bir başka asker Anton ise Ukrayna’nın Kursk’taki varlığının tamamen sona erebileceğini belirterek, “Lojistik hatlarımız kesildi, artık silah, mühimmat, su ve gıda ikmali yapılamıyor” dedi.
Çekilmenin ardından: Ukrayna’nın stratejisi ne olacak?
Ukrayna Genelkurmay Başkanı Oleksandr Sirski, birliklerin “daha avantajlı pozisyonlara çekildiğini” ve Kursk’ta kalmaya devam edeceklerini söyledi. Rusya’nın 50 binden fazla kayıp verdiğini belirten Sirski, operasyonun “Ukrayna’nın doğusundaki baskıyı hafifletmek” amacıyla gerçekleştirildiğini savundu.
Ancak askeri analistler, Ukrayna’nın Kursk’ta kazandığı bin km²’lik bölgenin üçte ikisini kaybettiğini belirtiyor. “Kursk’taki operasyonun amacı tamamlandı” diyen Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, bölgedeki savaşın ne kadar sürdürülebilir olduğu konusunda net bir açıklama yapmadı.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Buna rağmen, Kursk’taki geri çekilmenin Ukrayna için önemli bir dönüm noktası olduğu ve Rusya’nın cephede önemli bir avantaj kazandığı değerlendiriliyor.
Kaynak: BBC