9 aydır uzayda mahsur kalan NASA astronotları Sunita Williams ve Barry Wilmore nihayet eve dönüyor. Bir haftalık görev olarak planlanan uzay yolculuğu, teknik sorunlar nedeniyle uzadı. İki astronot, SpaceX’in Dragon kapsülüyle 17 saatlik yolculuğun ardından bugün Florida kıyılarına inecek.
NASA astronotları Sunita Williams ve Barry “Butch” Wilmore, Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan ayrılarak Dünya’ya dönüş yolculuğuna başladı. SpaceX Dragon kapsülü, dört astronotla birlikte gece yarısı istasyondan ayrıldı. Uzay aracı 17 saatlik bir inişin ardından akşam Türkiye saati ile 15.00 civarında Florida açıklarında suya inecek. İniş noktası, hava ve deniz koşulları değerlendirildikten sonra kesinleşecek.
İki astronot, Boeing’in Starliner kapsülünün test pilotları olarak geçen yıl 6 Haziran’da UUİ’ye varmıştı. Bu görev en fazla 10 gün sürecekti. Ancak Starliner’da yaşanan teknik sorunlar planları değiştirdi. NASA ve Boeing, kapsülü Eylül 2024’te boş olarak dünyaya geri göndermek zorunda kaldı. Williams ve Wilmore, başka astronotların yerine uzay istasyonunda kalmaya devam etti.
Kaza, siyasi tartışmalara konu oldu: “Biden tarafından terkedildiler”
Astronotların uzun süren uzay macerası zamanla siyasi tartışmalara neden oldu. SpaceX’in kurucusu Elon Musk, astronotların Biden yönetimi tarafından “terk edildiğini” iddia etti.
Astronotlar bu siyasi çekişmeler arasında zor durumda kaldı.
Wilmore, uzaydan yaptığı açıklamada, “Kendimizi terk edilmiş veya mahsur kalmış hissetmiyoruz” dedi. Astronot, “İfadeleri değiştirelim, anlatıyı değiştirelim. Bizim tercihimiz ‘hazırlıklı ve kararlı’ olarak anılmak” ifadelerini kullandı.
Musk aynı zamanda Danimarkalı astronot Andreas Mogensen ile de tartışmaya girdi. Mogensen, Musk’ı yalan söylemekle suçladı. Williams ile Wilmore’un dönüşünün eylül ayından beri planlandığını belirtti.
Tartışma, emekli astronotlar ve UUİ gazileri Scott ve Mark Kelly kardeşlerin de katılmasıyla büyüdü.
Uzun süre uzayda kalan astronotlar nelerle karşılaşıyor?
Uzun süre yerçekimsiz ortamda kalmak insan vücudunda önemli değişikliklere yol açıyor. Astronotlar Dünya’ya döndüklerinde yürümekte zorlanıyor ve sık sık baş dönmesi yaşıyor.
Yerçekimi eksikliği kemiklerde kalıcı yoğunluk kaybına neden oluyor. Ayrıca kol, bacak ve gövde kaslarının yanı sıra kalp kası da zayıflıyor. Uzayda vücuttaki sıvılar başa doğru yükseliyor. Bu durum astronotların sürekli soğuk algınlığı yaşıyor gibi hissetmesine yol açıyor.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Astrofizikçi Alan Duffy, “Sıvılar başta biriktiği için göz yuvarlaklarının şekli değişiyor. Görüş zayıflıyor” diyor. Uzayda giysilerin ciltten uzakta durması nedeniyle, astronotların cildi aşırı hassaslaşıyor. Dünya’ya döndüklerinde bazı astronotlar kıyafetlerini zımpara kağıdı gibi hissediyor.
Uzay istasyonunda kalanlar, atmosferin koruyucu kalkanından yoksun oldukları için daha fazla radyasyona maruz kalıyor. Bu durum kanser riskini artırabiliyor. Williams ve Wilmore’un normal süreden uzun uzay yolculuğu, bilim insanlarına uzay yolculuğunun insan vücuduna etkileri hakkında değerli bilgiler sağlayacak.
Kaynak: The Guardian