ABD ve Rusya heyetleri İstanbul’da bir araya geldi: Görüşmede neler konuşuldu?

Amerikalı ve Rus diplomatlar, İstanbul'da bir araya geldi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Rusya, diplomatik temsilciliklerinin işleyişini yeniden düzenlemek amacıyla bugün (10 Nisan) İstanbul’da bir araya geldi. Görüşmelerde Ukrayna gündem dışı tutulurken, odak noktası büyükelçilik operasyonlarının karşılıklı olarak normalleşmesi oldu.

Taraflar arasındaki müzakere trafiği, şubat ayında Suudi Arabistan’da yapılan Ukrayna konulu görüşmede kararlaştırılmış, ardından ilk diplomasi turu yine İstanbul’da gerçekleşmişti.

ABD’nin İstanbul Başkonsolosluğu rezidansında yapılan o görüşme 6,5 saat sürmüş, bu sürede özellikle diplomatik kadrolara getirilen sınırlamalar, vize zorlukları ve diplomatik mülk krizleri ele alınmıştı.

Bugün saat 10.00’da Rusya’nın İstanbul Başkonsolosluğu’nda başlayan ikinci tur görüşmelere Rusya’nın yeni Washington Büyükelçisi Aleksandr Darçiyev ve ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Vekili Sonata Coulter başkanlık ediyor.

Görüşme, İstanbul'daki Rusya Başkonsolosluğu'nda yapılıyor.
Görüşme, İstanbul’daki Rusya Başkonsolosluğu’nda yapılıyor.

“Ukrayna ve ikili ilişkiler masada değil”

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tammy Bruce, İstanbul’daki müzakerelerin yalnızca büyükelçilik faaliyetlerine odaklandığını, Ukrayna savaşı ya da ABD-Rusya ilişkilerinin genel seyriyle ilgili başlıkların masada olmadığını belirterek, “İkili ilişkilerin normalleşmesi, ancak Ukrayna’da barış sağlandığında gündeme gelebilir” dedi.

Diplomatik kriz: Vize engelleri, mülk kısıtlamaları

Moskova ve Washington, son yıllarda karşılıklı olarak diplomatların akreditasyon süreçlerinin zora sokulduğu, bazı diplomatik mülklerin dondurulduğu ve personel sayılarının sınırlandırıldığı gerekçesiyle birbirini suçluyor.

Rusya, Batılı yaptırımlar nedeniyle diplomatlarına maaş ödemekte zorlandığını belirtirken, ABD’li diplomatlar da Rusya’da ciddi hareket kısıtlamaları yaşadıklarını ifade ediyor.

ABD’nin kısıtlama getirdiği altı Rus mülkü arasında Long Island’daki Killenworth malikanesi, Maryland’deki Pioneer Point “daça”sı, San Francisco ve Seattle’daki konsolosluklar ile Washington ve New York’taki ticaret ofisleri bulunuyor.

Takas diplomasisi sonrası yeni bir başlık

ABD ile Rusya, geçen yıl Türkiye’nin arabuluculuğunda Soğuk Savaş sonrası dönemin en büyük tutuklu takasını da gerçekleştirmişti. Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) organize ettiği 26 kişilik takasta, Rusya’daki Amerikalı, Alman, Polonyalı, Norveçli ve Slovenyalı tutuklular ile ABD’de tutulan Rus ve Belaruslular değiş tokuş edilmişti. Takas, yedi uçakla Ankara Esenboğa Havalimanı’nda yapılmıştı.

Bugünkü İstanbul görüşmeleri, savaş ve yaptırımlar nedeniyle gerilen ilişkilerde diplomatik alanı korumaya yönelik kritik bir kanal olma özelliği taşıyor.

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.