İmamoğlu’nun X hesabı erişime engellendi

Silivri’deki Marmara Cezaevi’nde tutuklu bulunan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun X hesabına erişim engeli getirildi.

İBB Başkanı ve CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu’nun X hesabı erişime engellendi.

19 Mart’ta gözaltına alınması ve 23 Mart’ta tutuklanmasının ardından İmamoğlu, sosyal medya hesabından yurttaşlara sesini duyurmaya çalışıyordu. İmamoğlu’nun hesabına ulaşmak isteyen yurttaşlar, “Yasal talep doğrultusunda, TR sınırları içindeki @ekrem_imamoglu için erişim engellendi” açıklamasıyla karşılaşıyor.

İmamoğlu X

İmamoğlu, en son X hesabından Beyazıt Meydanı’nda düzenlenen CHP mitingine çağrı yapmıştı. İmamoğlu’nun hesabından “Bu akşam saat 20.30’da Beyazıt Meydanı’nda buluşuyoruz. Diplomanı al da gel” ifadelerine yer verilmişti.

Başsavcılığın konuya ilişkin açıklaması şöyle:

“Hakkından mali ve terör nitelikli suçlardan soruşturma yürütülen ve görevden uzaklaştırılan, halen tutuklu bulunan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında kendisine ait fakat kendisinin kullanmadığı (X) sosyal medya hesabından TCK’nın 214. maddesinin ihlaline vücut verecek nitelikte suç teşkil eden ayrıca başka soruşturma konusu olan eylemlerinin ve kurmuş olduğu suç örgütünün propagandası mahiyetinde paylaşımlara yer verildiği, yapılan incelemede hesabın tamamına yönelik erişimin engellenmesi kararı verilmeden teknik olarak söz konusu ihlale ilişkin içeriğe erişimin engellenmesi mümkün olamayacağı gözetilerek İstanbul Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’nin kararına istinaden 5651 Sayılı Kanunun 8/A maddesinin 1. ve 3. fıkraları uyarınca şüpheliye ait hesabın tamamına erişimin engellenmesine dair karar verilmiş ve karar uyarınca erişim engeli bugün itibarıyla uygulanmaya başlanmıştır.”

Dilek İmamoğlu ve CHP’lilerden tepkiler

Sosyal medya kullanıcıları ve bazı CHP’li kurmaylar, X hesabının kapatılmasına tepki gösterdi. Ekrem İmamoğlu’nun eşi Dilek İmamoğlu da karara tepki göstererek, “Sadece milyonların Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu değil; milletin iradesi, gerçekler ve vicdanlar susturulmaya çalışılıyor. Milyonlar; Ekrem İmamoğlu’nun sesinin duyulması için burada, adalet ve özgürlük için mücadele etmeye kararlı!” diye yazdı.

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, “Tıpkı Beyazıt meydanına aydınlatma cihazlarını sokmayarak alanı karanlıkta bırakabileceklerini sandıkları gibi. Yarın Başkan’ın milyonlarca x hesabı olur. Kitabınızda mertlik yazmaz, o çoktan belli oldu. Yazıklar olsun!” dedi.

CHP Gençlik Kolları Genel Başkanı Cem Aydın da profil fotoğrafını İmamoğlu’nun fotoğrafıyla değiştirdi. Aydın, “İliklerinize kadar korktuğunuzun resmidir. Bir hesabı kapatırsınız milyonlarca geliriz” diye yazdı.

Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş, X’teki Mansur Yavaş 2025 isimli kampanya hesabını İmamoğlu’na tahsis etti. Yavaş, “Bu hesabım erişim engeli kalkana kadar Ekrem İmamoğlu’nun sesi olmaya devam edecek ve onun adına kullanılacaktır” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay da X hesabındaki profil fotoğrafını İmamoğlu’nun fotoğrafı ile değiştirdi ve destek açıklaması yaptı:

“Bu süreçte X hesabım ile Ekrem İmamoğlu’nun sesine ses katmaya en güçlü şekilde devam edeceğiz.”

Hangi gerekçeyle engellendi?

EngelliWeb’in aktardığına göre İmamoğlu’nun X hesabı, “5651 sayılı Kanunun 8/A maddesi kapsamında, millî güvenlik ve kamu düzeninin korunması gerekçesiyle” erişime engellendi.

Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, İmamoğlu’nun X hesabının kapatılmasına ilişkin yayımladığı mesajda, “İmamoğlu’nun, X hesabından yapılan paylaşımları kendisin yapmaması ve kamu düzenine zarar vermesi nedeniyle; tutukluluğunun sona ermesine kadar (tedbiren) X hesabının erişime engellenmesi için başvuru yapıldığını” belirtti.

İstanbul 8. Sulh Ceza Hakimliği tarafından incelenen başvuru sonucunda İmamoğlu’nun hesabı erişime engellendi.

X’in avukatı dava açacak

Avukat Gönenç Gürkaynak, X’in avukatı sıfatıyla, söz konusu erişim engeline dava açacağını bildirdi. Gürkaynak, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi:

“Sayın Ekrem İmamoğlu’nun X’teki hesabına erişim engeli getiren mahkeme kararına karşı, X’in talebiyle ve X’in serbest avukatı sıfatıyla, ilgili mahkemesinde konuya dair tüm itirazlarımızın bütün hukuki temellerini ortaya koyan bir itiraz başvurusunu bu sabah yapmış olacağım. O noktada X de bu adımın atıldığını ayrı bir post ile kamuoyuna duyuracaktır. Bir ihtimalle tüm dilekçenin içeriğine de o post içeriğinde link verirler.

Bu vesileyle, kapatılan hesaplarla ilgili olarak 3 Nisan’dan bu yana profilimde sabit gönderi olarak duran hususu Sayın Ekrem Imamoğlu’nun hesabına dair X işlemiyle ilgili olarak da tekrar hatırlatmak isterim: Ülkemizdeki mahkemelerin bir hesapta hukuka aykırı içerik olduğu gerekçesiyle erişim engeli getirmesi kararları benim tasarrufum ve takdirim ile incelenmekte değildir. Bu hususlar mahkemeler ve ilgili idare tarafindan X’e doğrudan aktarılmakta ve müvekkil şirket tarafından doğrudan incelenmektedir.

Serbest avukat olarak bana vazife düşebilen tek nokta, bu olayda olduğu gibi müvekkilin konuyu yargısal denetime taşıyarak ilgili mahkeme kararına karşı hukuk yollarına başvurma talimatı vermesi noktasıdır.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.