Ruşen Çakır izleyicilerden gelen sorularla yorumladı: Çözüm sürecinin gidişatı 

Ruşen Çakır izleyicilerden gelen sorularla çözüm sürecinin gidişatını yorumladı. Özgecan Özgenç, Ankara’nın gündemini aktardı.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin 22 Ekim 2024’te PKK’ya silah bırakma çağrısı yapmasının ardından başlayan süreçte artık son aşamaya gelindi, bir grup PKK’lı Casene Mağarası’nda silah bıraktı. Silah bırakma töreninde 15 kadın ve 15 erkek toplam 30 PKK mensubu bulundu. Silah bırakan grupta Besê Hozat, Nedim Seven, Tekoşin Ozan ve Tekin Muş da yer aldı.

DEM Parti İmralı Heyeti, 16 Temmuz’da Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ile görüştü. Yaklaşık 45 dakika süren görüşmenin ardından heyet, görüşmenin “önemli ve verimli” geçtiğini açıkladı. Daha sonra heyet üyeleri Pervin Buldan ve Mithat Sancar ile Öcalan’ın avukatı Faik Özgür Erol, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yi ziyaret etti. Bahçeli görüşmeye ilişkin bir açıklama yapıp yapmayacağı sorusuna gülerek “Biliyorsunuz, ben ahrazım (sağır-dilsiz)” yanıtını verdi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 21 Temmuz’da PKK’nın silah bırakma süreciyle ilgili yakında Meclis’te ilerleme yaşanacağını söyledi. PKK lideri Abdullah Öcalan’ın sürece verdiği desteği vurgulayan Erdoğan, “Şu anda İmralı bu konuyla ilgili her türlü desteği verdi, veriyor” diye konuştu.

DEM Parti İmralı Heyeti Üyesi Mithat Sancar, Barış ve Demokratik Toplum Süreci kapsamında Abdullah Öcalan ile 6 Temmuz’da gerçekleştirdiği ilk yüz yüze görüşmeyi değerlendirdi. Mezopotamya Ajansı‘na konuşan Sancar, sürecin geldiği aşamaya ilişkin konuştu.

Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.

Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.

Görüşmede öne çıkan en önemli nokta, silah bırakma çağrısının sürecin en başına alınmasıydı. Mithat Sancar, bu durumun dünya örneklerinden farklı bir model oluşturduğunu vurguladı: “Dünyada şimdiye kadar gördüğümüz örneklerin hiçbirine benzemiyor. Hepsinde silah bırakma en sonda olurdu. Burada silah bırakma çağrısı ve kararı en başa alındı.”

Ruşen Çakır izleyicilerle yorumladı: Çözüm sürecinin gidişatı 
Ruşen Çakır izleyicilerden gelen sorularla yorumladı: Çözüm sürecinin gidişatı