Sağduyu’nun bu bölümünde Tarık Çelenk, Amerika’daki New York seçimlerini ve gençlik hareketlerinin küresel etkilerini siyasal iletişimci Dr. Türker Çelik ile değerlendirdi.
Sağduyu’da Tarık Çelenk’in konuğu siyaset bilimci Dr. Türker Çelik, New York’ta Zohran Mamdani’nin belediye başkanlığı seçimini kazanmasını, uzun süredir devam eden toplumsal dönüşümlerin bir yansıması olarak ele aldı. Türker Çelik, bu sonucu yalnızca bir seçim başarısı değil, Amerikan sosyolojisinde değişen dengelerin dışavurumu olarak değerlendirdi.
Çelik, Mamdani’nin başarısını, klasik kimlik siyaseti kategorilerinin ötesine geçen yeni bir kuşak politik bilincinin ürünü olduğunu öne sürerek şunları söyledi:
“Bir önceki seçimde katılım %23’tü, bu seçimde %50-55’lere çıktı. Sandığa adamı getiren seçimi kazandı. Mamdani gençleri kendisi için çalıştırmayı başardı. Sandığa gitmeyen Müslümanları, Latinleri, emekçileri ve Hint gençlerini sandığa götürdü.”

Mamdani’yi kimler destekledi?
Mamdani’nin yalnızca göçmen oylarına değil, birbirinden uzak sosyal grupların desteğine ulaştığını belirten Çelik, “Mamdani İslamcı diyeceğin Müslümanlarla LGBTİ+’ları bir araya getirdi. Mamdani ilk konuşmasında LGBTİ+’lara hitap etti. Bu kültürel bir devrimdi” dedi.
Çelik, New York seçimlerinin Trumpizm karşısında yeni bir uyanışı tetikleyebileceğini söyledi:
“Bu seçim Demokrat Parti’ye ideolojik ve liderlik anlamında çıkış yolu gösterdi. Amerikan Başkanı’nın façasını çizdiler. 34 yaşındaki Müslüman bir gencin Başkan’a karşı ‘Benim duyduğunu biliyorum’ diyerek hesap sorması büyük bir kırılma.”
Demokrat Parti’nin Joe Biden sonrası liderlik krizine de değinen Çelik, “Biden 50 yaşında başkan olsaydı iyi olurdu ama 80 yaşında akli melekeyi kaybetmiş bir insanı dayattılar. Kamala Harris’in ne yaptığını kimse bilmiyor. Parti çökmüş durumda” diye konuştu.
Türkiye’deki gençlik sosyolojisi
Çelik, Türkiye’deki gençlik sosyolojisinin Amerika’dakine çok benzediğini vurguladı:
“Türkiye’de 15-34 yaş arasında altı milyon işsiz ya da okumayan genç var. Bu insanlar güvencesiz işlerde, yarı zamanlı çalışıyor. Hiçbir sorumlulukları yok. İyi organize edilirse büyük bir siyasal gücü harekete geçirebilirler.”
Türker Çelik, Türkiye’de yükselen yeni Atatürkçülük ve milliyetçilik akımını da bu kırılmayla ilişkilendirerek, “Gençler romantik. Kendilerini tanımlayacak bir başarı yoksa milliyetçilik en kolay aidiyet. Siyasal İslam güç kaybediyor, ateizm artıyor, milliyetçilik de yeni kimlik haline geliyor” dedi.








