Refah için Hukuk (66): Özel-İmamoğlu ikilisi Erdoğan’ı niye meydandan kovalayamıyor?

Daha İyi Yargı Derneği Başkanı Mehmet Gün, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) yönelik hazırlanan iddianameyi, kapsamı, hukuki niteliği ve yarattığı tartışmaları Gamze Elvan’a değerlendirdi. Gün, iddianamenin henüz kesinleşmediğini vurgulayarak, tartışmaların yalnızca metin üzerinden değil, Türkiye’deki daha geniş “yolsuzluk kültürü” üzerinden yapılması gerektiğini söyledi.

Özel-İmamoğlu ikilisi Erdoğan’ı niye meydandan kovalayamıyor?

İddianameye ilişkin toplumsal algıya dikkat çeken Gün, kamuoyunda yaygın bir kanaat oluştuğunu söyledi:

“Kamuoyunda çok yaygın bir kanaat var: Herkes aynı yolun yolcusu ama güçlü olan güçsüz olana vuruyor. Bu süreçlerin de siyasi mücadelede bir araç olarak kullanıldığı düşünülüyor. Açıkçası ben de mevcut tabloya bakınca bu kanaatin yabana atılamayacağını düşünüyorum.”

“Yolsuzluk suçlaması için somut menfaat gösterilmesi gerekir”

Gürkan Çakıroğlu ile söyleşi: "CHP değil İmamoğlu ve Özel'in ne yapacakları önemli"
Özel-İmamoğlu ikilisi Erdoğan’ı niye meydandan kovalayamıyor?

Bir yolsuzluk iddiasının hukuki olarak nasıl değerlendirilmesi gerektiğini anlatan Gün, suçun temel unsurlarına dikkat çekti:

“Bir kişiyi yolsuzlukla suçlamak için önce elde edilmiş bir menfaat olması gerekir. Bu menfaatin hukuka aykırı şekilde elde edilmesi gerekir. Yani kamu görevlisi görev ve yetkisini kötüye kullanarak kendisine ya da bir başkasına çıkar sağlamış olmalı.”

Gün, bu tür suçlamaların ancak somut delillerle desteklenmesi gerektiğini vurguladı, “Önce menfaati bulursunuz, sonra bu menfaatin nasıl elde edildiğine bakarsınız. Hukuka aykırıysa suç oluşur. Bunları gösterecek delillerin ortaya konması gerekir” dedi. 

“Asıl mesele iddianamede yazılmayanlar”

Gün’e göre asıl dikkat edilmesi gereken nokta iddianamede yer almayan unsurlar:

“Bence burada konuşulması gereken şey iddianamede yazılanlardan çok yazılmayanlar. Türkiye’de kamu kurumlarında çok yaygın bir yolsuzluk kültürü var. Eğer bu kültür iddianamede ele alınmıyorsa, o zaman sadece belli bir kesimin hedef alındığı yönünde bir değerlendirme yapılabilir.”

Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.

Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.