Aralarında Tilda Swinton ve Javier Bardem’in de bulunduğu 80’den fazla oyuncu, yönetmen ve sanatçı, Berlin Film Festivali’ne açık mektupla seslenerek İsrail’in Gazze’deki saldırılarına karşı “net bir tutum” alınmasını istedi.
Berlin Film Festivali’ne (Berlinale) katılmış 80’den fazla oyuncu, yönetmen ve sanatçı, festival yönetimine açık mektupla çağrıda bulundu. Variety dergisinde tam metni yayımlanan mektupta organizatörlerden İsrail’in Gazze’de yürüttüğü soykırıma karşı açık bir tavır almaları istendi.
Berlinale’ye Gazze tepkisi: “Soykırıma karşı durun”
Mektupta şu ifadeler yer aldı:
“Berlinale’yi ahlaki sorumluluğunu yerine getirmeye ve İsrail’in Filistinlilere karşı yürüttüğü soykırıma, insanlığa karşı suçlara ve savaş suçlarına açıkça karşı çıktığını ilan etmeye çağırıyoruz.”
Açık mektuba Tilda Swinton ve Javier Bardem’in yanı sıra Adam McKay, Alia Shawkat, Brian Cox ve yönetmen Mike Leigh gibi isimler de imza attı.
“Berlinale’nin kurumsal sessizliği karşısında dehşete düşmüş durumdayız” denilen mektupta, festival yönetiminin Filistinlilerin yaşam hakkını teyit eden ve sanatçıların bu konuda konuşma özgürlüğünü savunan bir açıklama yapmadığı belirtildi. “Bu, festivalin yapabileceği ve yapması gereken en az şeydir” ifadeleri kullanıldı.
“En siyasi festival” tartışması
Venedik ve Cannes ile kıyaslandığında “en siyasi festival” olarak anılan Berlinale, uzun süredir Ukrayna savaşı ve İran’daki gelişmeler konusunda açık tutum alırken Gazze konusunda sessiz kalmakla eleştiriliyor.
Geçen yıl 5 binden fazla oyuncu, yapımcı ve eğlence sektörü çalışanı, İsrail film kurumlarıyla çalışmama çağrısı içeren bir taahhüde imza atmıştı. Paramount stüdyosu ise bu girişimi kınamış ve böyle bir boykotu desteklemediğini açıklamıştı.
Wim Wenders tartışması ve Arundhati Roy’un kararı
Açık mektup ayrıca bu yılın jüri başkanı Alman yönetmen Wim Wenders’in “sinemacıların siyasetin dışında kalması gerektiği” yönündeki sözlerini de eleştirdi. Mektupta “Sanat ve siyaseti birbirinden ayıramazsınız” denildi.
Wenders’in açıklamaları sonrası Booker ödüllü Hintli yazar Arundhati Roy da festivale katılmama kararı almıştı. Roy, Wenders’in sözlerini “vicdana sığmaz” olarak nitelendirmişti.
Festival Direktörü Tricia Tuttle ise yayımladığı açıklamada sanatçıların siyasi konularda konuşup konuşmamaya kendilerinin karar vermesi gerektiğini savundu. Tuttle, “Berlinale’de ifade özgürlüğü var. Ancak giderek sinemacılardan kendilerine yöneltilen her soruya yanıt vermeleri bekleniyor” ifadelerini kullandı.
- İsrail’in saldırılarını kınamıştı: Berlinale’de en iyi belgesel ödülünü alan İsrailli yönetmene ölüm tehdidi
- Berlinale’nin bu yılki jüri başkanı Jeremy Irons oldu
- Berlin Film Festivali (Berlinale), oyuncu ödülü kategorisindeki cinsiyet ayrımını kaldırdı
- Berlin Film Festivali “Berlinale” 72. yılında yeni konseptiyle
- Hindistanlı ünlü edebiyatçı Arundhati Roy: “Hindistan’da faşist bir rejimle karşı karşıyayız”






