DİYARBAKIR (Medyascope) – Diyarbakır’a gelen Adalet Bakanı Akın Gürlek ile STK buluşmasında bir araya gelen Baro Başkanı, içerisinde Demirtaş’ın tahliyesinin de istendiği bir rapor sundu.

Bilmeniz gerekenler
- Diyarbakır Barosu Başkanı Abdülkadir Güleç, Adalet Bakanı Akın Gürlek ile STK buluşmasında önemli bir rapor sundu.
- Raporda, Selahattin Demirtaş’ın tahliyesi talep edildi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarının uygulanması istendi.
- Demirtaş, 2016’dan bu yana cezaevinde bulunuyor ve AİHM üç kez hak ihlali kararı verdi.
- AİHM, Demirtaş’ın tutulmasının hukuki gerekçelere dayanmadığını ve siyasi bir amaç güttüğünü vurguladı.
Diyarbakır’a gelen Adalet Bakanı Akın Gürlek, Diyarbakır Barosu, DTSO, Borsa ve birçok sivil toplum kuruluşu temsilcisi ile bir araya gelmişti. Toplantıda STK temsilcileri sözlü olarak sorunları ve taleplerini aktardı. Diyarbakır Barosu Başkanı Abdülkadir Güleç hem sözlü sorunları dile getirdi hem de Akın Gürlek’e bir rapor sundu.
Diyarbakır Barosu tarafından Akın Gürlek’e sunulan raporda, savunma mesleğinin etkinliğinin artırılması, adil yargılanma hakkının güçlendirilmesi ve yargı hizmetlerinin daha verimli yürütülmesi, hukukun üstünlüğünün ve yargının bağımsızlığının sağlanmasına katkı sunulması amacıyla, Diyarbakır Adliyesi ve bağlı birimlerde uygulamada karşılaşılan bazı hususları ve çözüm önerileri dile getirildi.
- Haftaya Bakış (304): Yeni bakanların anlamı | Komisyonun ortak raporunu beklerken
- Ruşen Çakır yorumladı: “Varsa bir belgesi gitsin yargıya”
- Haftaya Bakış (308): Akın Gürlek’in malvarlığı tartışmaları | Birinci yılında 19 Mart
- Ruşen Çakır yorumluyor | Akın Gürlek’in malvarlığı tartışmasında son durum: Kim haklı?
- Ruşen Çakır yorumladı: Akın Gürlek olayında saflar iyice karıştı
Raporda şöyle denildi:
“Yapılan gözlem, tarafımıza iletilen sorunlar ve değerlendirmelerde; ceza infaz kurumlarında avukat görüşmelerini etkileyen uygulamalar, CMK görevlendirme sisteminde yaşanan aksaklıklar, adliyelerde fiziki ve teknik altyapıya ilişkin eksiklikler ile bazı yargısal uygulamalardan kaynaklanan gecikmelerin, yargı süreçlerinin etkinliğini etkileyebildiği görülmektedir. Bu kapsamda;
- Ceza infaz kurumlarında avukat görüşmelerinin daha sağlıklı yürütülebilmesi için idari düzenlemelerin gözden geçirilmesi,
- CMK görevlendirme ve ücretlendirme süreçlerinde yaşanan aksaklıkların giderilmesi, CMK ücretinin TBB Asgari Ücret Tarifesiyle eşitlenmesi ve CMK müdafi ve vekil atamalarından elde edilen gelirin vergiden muafiyetinin sağlanması,
- Adliyelerde fiziki kapasitenin güçlendirilmesi, e‑duruşma ve SEGBİS altyapısının etkin kullanımı,
- Yargılamaların makul sürede sonuçlandırılmasına katkı sağlayacak idari tedbirlerin artırılması,
- Baro ile yargı mercileri arasındaki kurumsal iletişimin güçlendirilmesi
“Üyemiz Selahattin Demirtaş’ın tahliyesi sağlanmalı”
Diyarbakır Barosu raporunda, uygulamada Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarının etkili şekilde uygulanmasının sağlanması istendi. Ayrıca Selahattin Demirtaş’ın tahliyesi talep edildi, “Baromuzun üyesi olan Av. Selahattin Demirtaş’ın AİHM Büyük Dairesi’nin verdiği ihlal kararının, Anayasa’nın 90. Maddesi ve AİHS 46. Maddesi gereğince tahliye edilmesinin hukuken zorunlu olduğu gözetilerek tahliyesinin sağlanması gerekir” denildi.
Raporun devamında şöyle denildi;
- Ceza infaz süreçlerinde idare ve gözlem kurullarının değerlendirmelerinin objektif kriterlere dayanması,
- Ağır hasta mahpuslara ilişkin süreçlerin insan hakları perspektifiyle ele alınması,
- Baro Başkanımız merhum Tahir Elçi’ye yönelik gerçekleştirilen suikastın, yürütülen sorunlu yargılama süreci sonunda cezasızlıkla sonuçlanmış olması adalet duygusunu derinden yaralamıştır. Verilen kararın kesinleşmiş olması ve akabinde dosyanın Anayasa Mahkemesi’ne taşınmış bulunması, iç hukuk yollarının etkinliği ve adaletin tesisi bakımından ciddi soru işaretlerini de beraberinde getirmektedir. Bu kapsamda söz konusu cinayetin tüm yönleri ile etkin, bağımsız ve tarafsız bir şekilde yürütülmesi ve cinayetin aydınlatılması ve faillerin cezalandırılması büyük bir önem taşımaktadır.
- Diyarbakır ilinin mevcut yargı yükü dikkate alındığında, modern ve yeterli kapasiteye sahip yeni bir adliye binasının planlanmasının da yargı hizmetlerinin etkinliği açısından önemli katkı sunacağı değerlendirilmektedir. Mevcut durumda altı ayrı binada yargısal faaliyetler yürütülmektedir.
Ne oldu?
Adalet Bakanlığı, AİHM’in eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutukluluğunun hak ihlali olduğuna ve tahliye edilmesi gerektiğine dair kararına itiraz etmişti ve kararı Büyük Daire’ye taşımak istemişti.
AİHM, 8 Temmuz 2025’te Edirne Cezaevi’nde Kobani davası nedeniyle tutuklu bulunan Demirtaş’ın tutukluluğunun kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkını ihlal ettiğine karar verdi. Mahkeme ayrıca Demirtaş’ın tahliye edilmesi gerektiğini belirtti. Türkiye’nin temyiz başvurusuyla birlikte kararın kesinleşme süreci durdu.
AİHM Paneli, Türkiye’nin bu talebini reddettiğini duyurdu. Böylece AİHM’in Demirtaş hakkındaki hak ihlali kararı kesinleşmiş oldu.
- AİHM Türkiye’nin itirazını reddetti: Selahattin Demirtaş hakkındaki ihlal kararı kesinleşti
- Selahattin Demirtaş 9 yıldır cezaevinde: Tutuklanmasına giden süreç ve davalar
- Devlet Bahçeli: “Demirtaş’ın tahliyesi hayırlara vesile olacaktır”
- Abdullah Öcalan: “Kürt olgusu tüm boyutlarıyla Cumhuriyet’in yasallığına dahil edilmeli”
- Demirtaş’ın avukatları tahliyesi için mahkemeye başvurdu
Demirtaş 9 yıldır cezaevinde tutuluyor
Demirtaş, Diyarbakır Başsavcılığı’nın talebi üzerine 4 Kasım 2016’da tutuklandı. Diyarbakır 2. Sulh Ceza Hakimliği, “silahlı terör örgütüne üye olma” ve “halkı suç işlemeye alenen tahrik etme” suçlarından tutuklama kararı verdi.
Demirtaş hakkında çeşitli illerde açılan davalarda yargılama süreci devam etti. İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi, terör örgütü propagandası yapma suçundan 4 yıl 8 ay hapis cezası verdi. Bu hüküm kesinleşti.
Kobane davasında 42 yıl ceza aldı
Kobane davası olarak bilinen ve 6-8 Ekim 2014’teki eylemlere ilişkin 108 sanıklı dava, 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme, 16 Mayıs 2024’te Demirtaş’ı 6 ayrı suçtan 42 yıl hapis cezasına çarptırdı.
Mahkeme, gerekçeli kararını 25 Haziran 2025’te açıkladı. Dosya, 24 Eylül 2025’te Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 22. Ceza Dairesi’ne gönderildi. Demirtaş, 9 yıldır cezaevinde tutuluyor.
AİHM üç kez hak ihlali kararı verdi
AİHM, Demirtaş’ın tutukluluğunun hak ihlali olduğuna yönelik bugüne dek üç karar verdi. İlk karar 20 Kasım 2018’de, ikinci karar 22 Aralık 2020’de ve üçüncü karar 8 Temmuz 2025’te açıklandı.
Son kararda mahkeme, Demirtaş hakkında 2019’da verilen tutuklama kararının hukuki gerekçelere dayanmadığını belirtti. AİHM, tutuklama kararının esasen siyasi bir amaç güttüğünü vurguladı.








