Akbelen direnişçilerine art arda tutuklama: Sendikal faaliyetlerin ardından “deliller henüz toplanmadı” gerekçesi

İSTANBUL (Medyascope) – Bağımsız Maden-İş Sendikası Hukuk Birimi Görevlisi Doğukan Akan, Akbelen’deki direnişin yanında olan Esra Işık ve Başaran Aksu’nun tutuklanmasına tepki gösterdiği sosyal medya paylaşımı sonrası “Deliller henüz toplanmadı” gerekçesiyle “yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçundan tutuklandı.

Akbelen direnişçilerine art arda tutuklama: Doğan Akan da tutuklandı.

Bağımsız Maden-İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu’nun ve Esra Işık’ın tutuklanmasına tepki gösterdiği için gözaltına alınan Bağımsız Maden-İş Sendikası Hukuk Birimi Görevlisi Doğukan Akan, Soma’da tutuklandı.

Akbelen’de süren direnişle ilgili bilirkişi keşfi protestosu sonrası Esra Işık’ın tutuklanmasına tepki gösteren Umut-Sen Örgütlenme Koordinatörü Başaran Aksu da tutuklandı. Sulh ceza hakimliği, Başaran Aksu’nun sendikal faaliyetlerden dolayı başka şehirlerde eylemde bulunuyor olması nedeniyle ikametinde devamlı bulunmadığı ve adli kontrole uymayacağı yönündeki beyanını esas alarak tutuklama kararı verdi.

Tutuklama kararlarına tepki gösterdiği için gözaltına alındı

Bağımsız Maden-İş Sendikası Hukuk Birimi Görevlisi Doğukan Akan, Aksu ve Işık hakkında verilen tutuklama kararlarına sosyal medya hesabından tepki gösterdi. Akan, “Başaran Aksu çok komik bir kararla tutuklandı, tutuklanma gerekçesi olarak kendisinin geçtiğimiz hafta Limak’ın soygununun gerçekleştirdiği Akbelen’de mücadele eden Esra Işık’ın tutuklanmasına karşı attığı tweet’lerdi, orada tutuklama kararının teşhir etmesiydi. Limak’ın verdiği emirle Esra Işık 8-9 gündür tutuklu. Bu tutuklama kararlarının doğrudan holding merkezinden geldiği tespitini halen savunuyoruz” ifadelerini kullandı.

Paylaşımı sonrası gözaltına alınan Akan, Soma Cumhuriyet Başsavcılığı’ndaki ifadesinde, Başaran Aksu’nun Soma Adliyesi’ndeki ifadesi sırasında, adliyede stajyer avukat olarak hazır bulunduğu, Aksu’nun tutuklanmasının hukuka aykırı olduğunu söyledi. 

Esra Işık ve Başaran Aksu’nun Akbelen halkının direnişinin yanında olduğu için tutuklandığını belirten Akan, bir hukukçu ve sendikacı olarak tepkisini sosyal medya hesabından dile getirdiğini ifade etti.

“Deliller henüz toplanmadı” gerekçesiyle tutuklama kararı

Doğukan Akan, ifade işlemlerinin ardından Soma Cumhuriyet Başsavcılığı’nca “Kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yaymak suretiyle üzerine atılı suçu işlediğine dair kuvvetli suç şüphesi” gerekçesiyle “yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçundan tutuklamaya sevk etti.

Soma Sulh Ceza Hakimliği, “Kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yaymak suretiyle üzerine atılı suçu işlediğine dair kuvvetli suç şüphesi” gerekçesiyle, “deliller henüz toplanmadı” diyerek Doğukan Akan’ın tutuklanmasına karar verdi. 

Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.

Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.