Edgar Şar ile söyleşi: CHP Macaristan deneyiminden hangi dersleri çıkarabilir?

İSTANBUL (Medyascope) – Edgar Şar, Türkiye’deki ana muhalefet partisi CHP’ye yönelik iktidar baskısını ve CHP’nin bu duruma karşı stratejilerini Medyascope Yayın Yönetmeni Ruşen Çakır’a değerlendirdi.

Edgar Şar, Türkiye’de iktidarın CHP üzerindeki topyekûn savaşı, bu duruma karşı CHP’nin sergilediği direnç ve gelecekteki seçim stratejilerini değerlendirdi. 2022’de Macaristan‘ın bir uzman tarafından “şiddet uygulamayan otoriter rejim” olarak tanımlandığını belirten Şar, bunun nedeninin gazetecilerin veya siyasetçilerin hapse atılmaması ve yargı yoluyla siyasi operasyona girişilmemesi olduğunu söyledi. Şar, Türkiye’deki durumun Macaristan’dan farklı olduğunu ve özellikle son 1-1,5 yılda muhalefete karşı yargı, medya ve iç dinamikler kullanılarak yürütülen “topyekûn savaşın” emsalsiz bir rejim değişikliğine işaret ettiğini ifade etti.

CHP’ye yönelik “topyekün savaş”

CHP Macaristan deneyiminden
Edgar Şar ile söyleşi: CHP Macaristan deneyiminden hangi dersleri çıkarabilir?

19 Mart süreciyle başlayan olayların ilk amacının Ekrem İmamoğlu’nu ekarte etmek olduğunu söyleyen Şar “İmamoğlu ciddi bir şekilde, CHP’den beklenmeyen bir organizasyonla hazırlanıyordu. Bence Erdoğan bunu iyi gördü ve hızlı bir şekilde orayı söndürmek istedi” dedi. Edgar Şar, ikinci amacın ise  2024 yerel seçimlerinde birinci parti olan CHP’ye büyük bir darbe vurmak olduğunu belirterek, yerel yönetim kaynaklarının muhalefetin kampanya gücünü artırdığını ve bunu engellemek için CHP’ye yönelik şiddetin de arttığını söyledi.

Muhalefetin seçim stratejisine ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Şar, 2023’teki “altılı masa” modelinin tekrar edilmeyeceğini söyledi. CHP’nin daha çok kendi kimliğiyle hareket edeceğini ancak farklı muhalefet partileriyle diyalog kanallarını açık tutacağını belirten Şar, özellikle DEM Parti seçmeniyle bağların korunmasının kritik olduğunu ifade etti. 

CHP’nin direnci ve başarı kriteri

Edgar Şar, “topyekûn savaş” koşullarında CHP’nin strateji uygulamasının zorlaştığını ve temel amacın “hayatta kalma içgüdüsü” olduğunu belirtti.

İktidarın beklentisinin aksine, İmamoğlu ile Özgür Özel arasında emsali görülmemiş bir dayanışma oluştuğunu ve genel merkezin direncinin beklenenin üzerinde olduğunu ifade eden Şar, CHP’nin bu olayları bugüne kadar getirebilmesinin başlı başına bir başarı olduğunu söyledi. Ancak halkın dikkatini olaylara çekme ve mobilize etme konusunda CHP’nin daha etkili olabileceği belirten Edgar Şar, halkın, CHP’nin iktidarın muhalefeti bölme tuzağına düşmemesi ve DEM Parti ile de ilişkileri dengeleyerek Kürt seçmeni karşısına almaması gerektiğini vurguladı.

CHP Macaristan deneyiminden hangi dersleri çıkarabilir? sorusunun cevabını arayan Şar, Macaristan’daki toplumsal psikoloji ile Türkiye’deki atmosfer arasında benzerlik kuran Şar, seçmenlerin yaşanan gelişmelere karşı sessiz görünmesinin “tepkisizlik” anlamına gelmediğini ifade etti. Şar, insanların yeni bir hayal kırıklığı yaşamamak için temkinli davrandığını ancak bunun görünmeyen bir öfke birikimi yaratabileceğini söyledi.

Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.

Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.