CHP’nin butlan kararı 56 gün sonra Yargıtay’a ulaştı

İSTANBUL (Medyascope) – CHP’nin kurultay davası 56 gün sonra Yargıtay’a ulaştı. PTT aracılığıyla gönderilen dosya, Yargıtay 3. Hukuk Dairesi’nce incelenecek.

Haberin özeti
Bu özet yapay zekâ tarafından hazırlanmış ve editör tarafından kontrol edilmiştir.
  • CHP’nin kurultay davası dosyası 56 gün sonra Yargıtay’a ulaştı.
  • Dosya, Yargıtay 3. Hukuk Dairesi’nin incelemesine tabi olacak.
  • Dosya hakkında bir karar verilebilmesi için fiziken Yargıtay’a ulaşması gerekiyor.
Özgür Özel ve Kemal Kılıçdaroğlu mutlak butlan sonrası ilk kez yan yana geldi
CHP’nin butlan kararı Yargıtay’da: 56 gün sonra ulaştı

CHP’nin 2023’teki 38. Olağan Kurultayı’na dönük ceza davası, kararın açıklanmasından 56 gün sonra Yargıtay’a ulaştı. Dosya, PTT aracılığıyla Yargıtay 3. Hukuk Dairesi’ne gönderildi. Dosya hakkında bir karar verilebilmesi için fiziken Yargıtay’a ulaşması gerekiyor.

Mutlak butlan kararına ilişkin dosya, CHP’nin seçilmiş genel başkanı Özgür Özel’in, Bölge Adliye Mahkemesi’nin (BAM) dosyayı 55 gündür Yargıtay’a iletmediğini söylemesinin ardından gönderildi.

“İstinaf dosyayı Yargıtay’a göndermiyor”

CHP’nin seçilmiş genel başkanı Özgür Özel üç gün önce, haftalık grup toplantısı için Meclis kürsüsünde mutlak butlan kararı hakkında konuşmuştu. Kararın üstünden 54 gün geçtiğini söyleyen Özel “Butlanı kabul edeni millet sokağa çıkartmıyor, illerde selamını almıyor. Butlana direnenleri omzunun üstünde taşıyor” demişti.

Kılıçdaroğlu’nun istinafın tedbir kararı nedeniyle kurultay yapılamayacağına dönük sözlerini hatırlatan Özel, olağanüstü kurultay için delegelerin noter onaylı imzalarını genel merkeze teslim ettiğine değinmişti.

Özel “İmzaları verdik, üstünden bir ay geçti, hiçbir şey söylemeyip üstüne yatıyorlar” diye eklemişti. Mahkeme kararıyla göreve gelen Parti Meclisi 40 kişinin altına düştüğü için olağanüstü kurultayın zorunlu olduğunu söyleyen Özel istinafın kasıtlı olarak dosyayı göndermediğini savunmuştu:

“54 gün geçti, istinaf Bölge Adliye Mahkemesi 36 kararı vermiş, herkes ne diyor bize? ‘Yargıya saygı duyun, sakin olun, Yargıtay’ı bekleyin.’ Dosyayı Yargıtay’a göndermediler. Bir aydır bir düğmeye basacak mahkeme başkanı, basmıyor. Düğmeye basma yetkisi oradaki müdürde. Yazı yazmış yetkiyi üstüne almış, ondan habersiz onaylanmasın diye. Adli tatil gelene kadar onaylamamak için ‘Müzakere var basamadım, NATO vardı gidemedim, bilmem ne yapamadım.’ Şimdi 3 günlük rapor daha almış, o düğmeye basamasın ki kararı Yargıtay’a yollamasın. Dikkat, kararı alan, kararı Yargıtay’a yollamamaya çalışıyor, üst mahkemenin denetimine sokmamaya çalışıyor. ‘5-6 gün daha sallarsam araya 40 gün adli tatil girer, belki bunlar yılar, partiyi oraya bırakır, maksat hasıl olur, ben de bu işlerden kurtulurum.’ Aldığı karara güvenmeyen, Yargıtay’ın bozacağını adı gibi bilen, verilen talimatı uygulayanın muradını ben biliyorum. Ama bu millet günü gelince soracak bunun hesabını.”

Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.

Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.

Paylaş