İmamoğlu İBB davasında savunma yapacak | İşte bilmeniz gerekenler

İSTANBUL (Medyascope) – Tutuklu İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, 19 Mart 2025’te gözaltına alınmasından yaklaşık 19 ay sonra, İBB davasının ikinci celsesinde dört gün boyunca savunma yapacak. 2500 yılı aşkın süreye kadar hapsi istenen İmamoğlu’nun bu süreçte üniversite diploması iptal edildi, hakkında farklı suçlamalarla davalar açıldı ve siyasi casusluk suçlaması yöneltildi. İşte 19 Mart’tan bugüne yaşananlar ve sürece ilişkin bilmeniz gerekenler…

İmamoğlu İBB davasında savunma
İmamoğlu İBB davasında savunma yapacak | İşte bilmeniz gerekenler


Tutuklu İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, 14 Ekim Çarşamba günü, İBB davasının ikinci celsesinde ilk kez savunma yapacak. İmamoğlu ve avukatlarının savunmalarının 14 Ekim Çarşamba başlayıp, 17 Ekim Cumartesi günü sona ermesi bekleniyor.

19 Mart 2025’te gözaltına alınan ve 23 Mart 2025’te tutuklanan İmamoğlu, aradan geçen sürede çok sayıda soruşturma ve davayla karşı karşıya kaldı. İBB’ye yönelik yolsuzluk soruşturması kapsamında hazırlanan iddianameyle yüzlerce sanıkla birlikte yargılanmaya başlayan İmamoğlu hakkında ayrıca diploma, bilirkişi, hakaret ve siyasi casusluk dosyaları da açıldı.

Diploma iptali: 18 Mart’ta ne oldu?

İstanbul Üniversitesi, 18 Mart 2025’te Ekrem İmamoğlu’nun da aralarında bulunduğu 28 kişinin lisans diplomasını iptal etti. Üniversite yönetimi, 1990’daki yatay geçiş işlemlerinde mevzuata aykırılıklar bulunduğunu ve diplomaların “yokluk” ve “açık hata” gerekçeleriyle iptal edildiğini açıkladı.

İmamoğlu, kararın ardından hukuki yollara başvurdu. Üniversite yönetiminin iptal kararına karşı açtığı idari dava İstanbul 5. İdare Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme 23 Ocak 2026’da davayı reddetti. İmamoğlu’nun istinaf başvurusu da İstanbul Bölge İdare Mahkemesi tarafından Mayıs 2026’da reddedildi.

Diploma meselesi yalnızca idari yargıyla sınırlı kalmadı. İmamoğlu hakkında ayrıca “zincirleme şekilde resmi belgede sahtecilik” suçlamasıyla ceza davası açıldı. Savcılık bu davada 8 yıl 9 aya kadar hapis cezası talep etti. İmamoğlu suçlamayı reddetti.

19 Mart 2025: İmamoğlu neden gözaltına alındı?

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, 19 Mart 2025 sabahı İBB’ye yönelik iki ayrı soruşturma kapsamında aralarında Ekrem İmamoğlu’nun da bulunduğu çok sayıda kişi hakkında gözaltı kararı verdi.

İBB’ye yönelik mali soruşturmada İmamoğlu’na “suç örgütü kurmak ve yönetmek”, “rüşvet”, “irtikap”, “nitelikli dolandırıcılık”, “kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirmek” ve “ihaleye fesat karıştırmak” suçlamaları yöneltildi.

Operasyon kapsamında İBB Başkanı’nın yanı sıra belediye yöneticileri, danışmanları ve çalışma arkadaşları da gözaltına alındı.

Gözaltı operasyonu, İstanbul Üniversitesi’nin İmamoğlu’nun üniversite diplomasını iptal etmesinden bir gün sonra gerçekleşti.

23 Mart 2025: İmamoğlu neden tutuklandı?

İmamoğlu, emniyetteki işlemlerinin ardından 22 Mart’ta adliyeye sevk edildi. Savcılık ifadesinin ardından, 22 Mart’ı 23 Mart’a bağlayan gece tutuklama talebiyle sulh ceza hâkimliğine gönderildi.

23 Mart’ta hâkimlik, İmamoğlu’nun mali suçlar soruşturması kapsamında tutuklanmasına karar verdi. Tutuklama kararında suç örgütü kurmak ve yönetmek, ihaleye fesat karıştırmak ve rüşvet almak suçlamaları öne çıktı. Aynı soruşturma kapsamında çok sayıda kişi hakkında da tutuklama kararı verildi.

İmamoğlu, tutuklanmasının ardından İçişleri Bakanlığı tarafından geçici tedbir olarak İBB Başkanlığı görevinden uzaklaştırıldı. İBB Meclisi’nde yapılan seçim sonucunda Nuri Aslan başkanvekili oldu.

19 Mart protestoları: Türkiye’de neler yaşandı?

İmamoğlu’nun gözaltına alınması ve tutuklanması, başta İstanbul olmak üzere Türkiye’nin farklı kentlerinde protestolara yol açtı. Üniversite öğrencileri, siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri sokaklara çıktı. İstanbul’da Saraçhane’deki İBB binası önünde günlerce süren gösteriler düzenlendi.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İmamoğlu’nun tutuklanmasına karşı kitlesel mitingler düzenleyeceklerini açıkladı. Üniversitelerde boykot ve protestolar yaşanırken, gösteriler sırasında çok sayıda kişi gözaltına alındı. Bazı göstericiler tutuklandı; eylemler ve bu eylemlere katılanlara yönelik adli işlemler sonraki aylarda da sürdü.

Tutuklandıktan dört gün sonra cumhurbaşkanı adayı oldu

27 Mart 2025’te CHP’nin cumhurbaşkanı adayını belirlemek için düzenlediği ön seçim yapıldı.

Parti üyelerinin katıldığı ön seçimde İmamoğlu, CHP’nin cumhurbaşkanı adayı ilan edildi. İmamoğlu 132 milletvekilinin tamamının oyunu aldı.

İBB soruşturması: İmamoğlu hangi suçlamalarla yargılanıyor?

İBB’ye yönelik soruşturma kapsamında hazırlanan ana iddianamede İmamoğlu, savcılık tarafından “çıkar amaçlı suç örgütünün lideri” olarak tanımlandı. İddianamede belediyenin çeşitli birimleri ve iştirakleri üzerinden yürütüldüğü öne sürülen mali işlemler, ihale süreçleri, rüşvet ve irtikap iddiaları ile kamu kaynaklarının kullanımı ele alındı.

Savcılık, İmamoğlu ve diğer sanıklar hakkında suç örgütü kurma veya örgüt kapsamında hareket etme, rüşvet, irtikap, ihaleye fesat karıştırma, nitelikli dolandırıcılık ve kişisel verilerle ilgili suçlar dahil çeşitli suçlamalar yöneltti. İddianamede İmamoğlu için binlerce yıla varan hapis cezası talep edildi.

İddianame, Kasım 2025’te mahkemece kabul edildi. Böylece soruşturma aşaması sona erdi ve toplu ceza yargılaması başladı.

İBB davası ne zaman başladı, duruşmalarda neler yaşandı?

İBB davasının ilk duruşması 9 Mart 2026’da Silivri’deki Marmara Ceza İnfaz Kurumu yerleşkesinde görüldü. İmamoğlu, tutuklanmasından yaklaşık bir yıl sonra bu dosya kapsamında ilk kez hâkim karşısına çıktı.

İlk duruşmada sanık avukatlarının usule ilişkin talepleri öne çıktı. İmamoğlu’nun salona getirilişi sırasında destek sloganları atıldı. İlk gün İmamoğlu’na söz verilmemesi nedeniyle salonda gerginlik yaşandı.

Duruşmalar ilerledikçe sanıkların savunmalarının alınmasına geçildi. Avukatlar, soruşturma ve tutuklama süreçlerine ilişkin itirazlarını dile getirdi.

İlk celse 8 Temmuz 2026’da tamamlandı. İkinci celse 17 Ağustos’ta başladı. Bu aşamada tutuksuz sanıkların ve ek iddianame kapsamında dosyaya dahil edilen kişilerin savunmaları alındı.

İmamoğlu ilk celsede neden savunma yapamadı?

İBB davasının ilk celsesi, Ekrem İmamoğlu’nun savunmasını yapamamasıyla sona erdi. Mahkeme heyeti, İmamoğlu’nun savunmasını ilk celsenin son günlerinde almayı planladı.

8 Temmuz 2026’da, celsenin 64. duruşma gününde İmamoğlu savunma yapmak üzere kürsüye geldi. Ancak kendisine ayrılan süre ve duruşmanın ertesi gün tamamlanmasının planlanması konusunda mahkeme başkanıyla tartışma yaşandı. İmamoğlu, dosyanın kapsamı ve kendisine yöneltilen suçlamalar nedeniyle savunma hakkının kısıtlandığını savundu.

İmamoğlu, savunmasına başlarken “Ben savunma yapmayacağım, yargılayacağım” dedi. Mahkeme başkanı İmamoğlu’nun salondan çıkarılmasına karar verdi. Mahkeme heyeti, İmamoğlu’nun susma hakkını kullandığını tutanağa geçirdi. İmamoğlu’nun avukatları ise müvekkillerinin susma hakkını kullanmadığını, savunma yapmak istediğini belirterek karara itiraz etti.

İmamoğlu hakkındaki diğer davalar ve soruşturmalar

İBB davası ve diploma dosyası, İmamoğlu’nun karşı karşıya olduğu tek yargı süreçleri değil. Belediye başkanlığı döneminden başlayarak hakkında çeşitli açıklamaları, ihale süreçlerini ve kamu görevlilerine yönelik sözlerini konu alan soruşturmalar yürütüldü.

“Ahmak davası”: YSK üyelerine hakaret suçlaması

İmamoğlu’nun 2019’da, İstanbul seçimlerinin iptal edilmesiyle ilgili açıklamasında kullandığı ifadeler nedeniyle açılan davada 14 Aralık 2022’de 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası ve siyasi yasak kararı verildi. İstinaf mahkemesi 2025’te kararı onadı. Dosyanın Yargıtay aşaması, siyasi yasak tartışmaları açısından önem taşıyor.

Şadi Yazıcı davası: İki beraat kararının ardından 2 yıl 1 ay hapis

İmamoğlu hakkında, 25 Ekim 2022’de Tuzla İleri Biyolojik Arıtma Tesisi’nin açılışında dönemin Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı’ya yönelik sözleri nedeniyle açılan hakaret davasında 11 Eylül 2026’da karar çıktı. İstanbul Anadolu 16. Asliye Ceza Mahkemesi, İmamoğlu’nu 2 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırdı ve hakkında Türk Ceza Kanunu’nun 53. maddesi kapsamında siyasi yasak niteliğinde hak yoksunluklarına hükmetti. İmamoğlu, aynı dosyada daha önce iki kez beraat etmişti; beraat kararları istinaf incelemesinde bozulmuştu.

İmamoğlu’nun avukatları, 13 Ekim 2026’da karara karşı istinaf başvurusunda bulundu. Savunma tarafı, mahkûmiyet kararına dayanak yapılan yeni bir delil veya önceki değerlendirmeyi değiştiren somut bir olgu ortaya konmadığını belirterek kararın kaldırılmasını ve İmamoğlu’nun beraatini istedi.

Mahkumiyet kararının. Yargıtay tarafından onanması durumunda İmamoğlu için siyasi yasak kararı çıkacak.

Bilirkişi davası

İmamoğlu, CHP’li belediyelerle ilgili soruşturmalarda görevlendirilen bilirkişi Satılmış Büyükcanayakın hakkında yaptığı açıklamalar nedeniyle “yargı görevini yapanı, bilirkişiyi veya tanığı etkilemeye teşebbüs” ve “adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs” suçlamalarıyla yargılanıyor.

Davanın ilk duruşması 12 Haziran 2025’te yapıldı. İmamoğlu, 26 Eylül 2025’teki duruşmada savunma yaptı. 30 Mart 2026’da görülen duruşmada da bilirkişi dosyası gündeme geldi; yargılama ertelendi. İmamoğlu’nun duruşmadaki sözleri nedeniyle ayrıca soruşturma başlatıldı.

Casusluk davası

Ekim 2025’te İmamoğlu hakkında bu kez “siyasal casusluk” suçlamasıyla soruşturma başlatıldı. Dosyada İmamoğlu’nun yanı sıra seçim kampanyası direktörü Necati Özkan, gazeteci Merdan Yanardağ ve iş insanı Hüseyin Gün yer aldı.

Savcılık, dört isim hakkında 15 yıldan 20’şer yıla kadar hapis cezası talep etti. İddianamede, İBB verilerinin yurtdışına aktarıldığı ve siyasi amaçlarla kullanıldığı iddiaları yer aldı.

Dosyada mahkemeye sunulan bilirkişi raporunda, iddianamede söz edilen verilerin İmamoğlu’nun belediye başkanlığı döneminden önce internete sızmış olabileceğine ilişkin değerlendirmeler yer aldı. Bu rapor, dosyadaki iddialar bakımından tartışma konusu oldu.

Akın Gürlek hakkındaki sözleri nedeniyle açılan dava

İmamoğlu hakkında, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Akın Gürlek ve ailesiyle ilgili açıklamaları nedeniyle “tehdit” ve “terörle mücadele eden kişileri hedef göstermek” suçlamalarıyla dava açıldı.

16 Temmuz 2025’te görülen karar duruşmasında İmamoğlu, kamu görevlisine hakaret suçundan 1 yıl 5 ay 15 gün, tehdit suçundan 2 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı. “Terörle mücadele eden kişileri hedef göstermek” suçlamasından ise beraat etti.

Beylikdüzü dönemine ilişkin ihale davası

İmamoğlu’nun Beylikdüzü Belediye Başkanlığı döneminde bir ihaleye ilişkin açılan davada da yargılama yapıldı. Büyükçekmece 10. Asliye Ceza Mahkemesi, 24 Ekim 2025’te İmamoğlu’nun beraatine karar verdi. Bu dosya, İBB ana davasından ayrı bir yargılama olarak yürütüldü.

Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.

Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.

Paylaş