ANKARA (Medyascope) – YENİ Parti’nin fon krizi masası Özgür Özel başkanlığında toplandı. Parti Sözcüsü Zeynel Emre, fon soruşturmasında tutuklanan kişileri ziyaret etmek için 10 milletvekilinden oluşan heyet görevlendirildiğini açıkladı. YENİ Parti kaynakları, bu vurgunu yaptığı varsayılarak tutuklanan kişilerle yapılacak görüşmelerle, gerçeğin tüm yönleriyle ortaya çıkmasının hedeflendiğini vurguladı.

YENİ Parti Genel Başkanı Özgür Özel, partisinin genel merkezinde fon kriz masası toplantısına başkanlık etti. Fon soruşturması ve 2027 bütçesine ilişkin değerlendirmelerin ardından toplantıya dış politika kurmayları da dahil oldu. “Made In Europe” planıyla birlikte dış politikanın ekonomiye etkisi ve Meclis’e gelecek olan Mekke Anlaşması da değerlendirildi.
Mehmet Şimşek’in eski patronu da fon krizinde
Toplantının ardından YENİ Parti Sözcüsü Zeynel Emre açıklama yaptı. Emre, Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) fon krizinin patlak verdiği 16 Eylül 2026’da, saat 13.30’dan önce fonlardan satış emri verenlere o anki değerinden parasının verileceğine dair açıklamasını hatırlattı. Ancak Meclis’ten geçen fon kanununda 17 Eylül ve öncesinde Türkiye Elektronik Fon Dağıtım Platformu’na (TEFAS) verdiği talimat yerine getirilemeyen vatandaşlara ilişkin düzenleme olduğunu vurgulayan Emre “Bu fon sahipleri de tasfiye hükümlerine tabi olacak. Yaklaşık 250 bin fon mağdurunu ilgilendiren bir durum. Bu mağdurlara ‘Biz sizi soyduk. Tamam. Daha önce böyle bir açıklama yapmıştık, o da tamam. Ama şimdi vazgeçtik. Siz alacaklarınızın üzerine bir bardak su için’ diyor” ifadelerini kullandı.
Zeynel Emre, eski Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın 163 milyon lirayla girdiği fondan 2,2 milyar lirayla ayrıldığını ortaya çıkardıklarını ve AKP Genel Başkanlığı “görevinden affını istediğini” hatırlattı. “Yabancı Fatma Betül Sayan Kaya’lar da var” diyen Emre, ABD merkezli banka Merrill Lynch International’ın Destek Faktoring, Özata Denizcilik, Katılımevim gibi fonlardan 8 milyar lira kazanç sağladığını söyledi. Merrill Lynch’in Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in daha önce çalıştığı kurum olduğuna dikkat çeken Emre şöyle devam etti:
“Birileri tavsiye etmiş ‘Bu fonlara gir’ diye. En verimli fonları bulmakla yetinmemiş, zamanında girmiş, sonra da tam zamanında çıkmış. Vatandaşın içeride kilitli kalacağı paralar var ya, tam o zaman gelmeden hemen önce Merrill Lynch’e haber uçurulmuş, 8 milyar lirayı alıp gitmiş. Kim haber uçurdu bunu bilmiyoruz değil mi? Sayın Mehmet Şimşek’in eskiden çalıştığı bir kurum böyle bir vurgun yapmışken kendisinin Hazine ve Maliye Bakanlığı koltuğunda oturması ne kadar etik?”

Fon soruşturması tutuklularına ziyaret
İktidarın kurduğu fon kurulu ile “kurda kuzuyu emanet ettiğini” söyleyen Emre, “Erdoğan çok öfkeli” açıklamaları ve yorumlarına da tepki gösterdi. Emre “Vatandaşımız bu öfkeyi görmeyi değil, Meclis’in araştırmasını -ki reddettiler-, adil bir yargılamayı, mahkemelerde bunun hesabının sorulmasını bekliyor. Şeffaflık bekliyor” diyerek haksız kazanç sağlayanların listesinin açıklamasını istedi.
Emre, 10 milletvekilinden oluşan çalışma grubunun, fon vurgunu nedeniyle tutuklu bulunan isimleri ziyaret etmek ve detaylı bilgi almak üzere görevlendirildiğini açıkladı. YENİ Parti’nin heyetinde Sibel Suiçmez, Cumhur Uzun, Ümit Özlale, Hasan Öztürk, Özgür Karabat, Deniz Yavuzyılmaz, Süleyman Bülbül, Murat Bakan, İsmail Atakan Ünver ve Umut Akdoğan yer aldı.
Medyascope’un edindiği bilgiye göre heyet bu hafta kendi içinde toplanarak görüşmeler için ilgili kurumlara başvuru yapacak. YENİ Parti kaynakları, bu vurgunu yaptığı varsayılarak tutuklanan kişilerle yapılacak görüşmelerle gerçeğin tüm yönleriyle ortaya çıkmasının hedeflendiğini vurguladı. Meclis’te kurulacak bir araştırma komisyonunun bu sorumluluğu üstlenmesi gerektiğine dikkat çeken partililer, iktidarın komisyon kurulmasını engellediğini ve YENİ Parti’nin ziyaretleri planladığını kaydetti.
“Butlana paratoner görevi”
CHP’nin atanmış genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun erken seçimle ilgili “Teklif gelirse varız. Erken seçim olursa itiraz etmeyiz. İki ay da olsa, bir ay da olsa Türkiye bir an önce demokrasi oyunundan vazgeçmeli, gerçek demokrasiyi savunan yapısına kavuşmalı” açıklamaları sorulan Zeynel Emre şu yanıtı verdi:
“Butlan gündeme geldiğinden beri biz bunun bir saray operasyonu olduğunu, Cumhur İttifakı’na eklemlenme olduğunu hep ifade ettik. Gerek anayasa değişikliğine gerekse erken seçime ilişkin yapılan bütün açıklamalar bunu gösteriyor. Bir şeye daha dikkatinizi çekiyorum. Hükümetin bizzat aldığı ve alacağı kararlar butlana söyletilerek tepkinin Sayın Erdoğan’dansa butlana yönelmesi, bir paratoner görevi görmesi gibi bir görev de verilmiş. Bunu Halk TV’ye el konulması meselesinde de, diğer meselelerde de gördük.”
Mekke Anlaşması’na Meclis’te evet diyeceklerine ilişkin açıklamaları da hatırlatılarak, TBMM Dışişleri Komisyonu’nda görüşmeleri yarın (27 Ekim) başlayacak olan anlaşma için YENİ Parti’nin tavrının ne olacağı sorusuna Emre “Bizim çekincelerimiz var, itirazlarımız var. O süreç başladığı zaman nihai bir karara varmış olacağız. Gerekçesiyle birlikte, orada o gün grup adına söz alan arkadaşlarımız bunu açıklayacak” diye yanıt verdi.








