Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’nin ilk Afrikalı-Amerikalı müzesi Washington’da açıldı

ABD’nin ilk siyah başkanı Barack Obama, Washington’da, Afrikalı-Amerikalı tarihi hakkındaki ilk ulusal müzeyi resmi olarak açtı. Obama 540 milyon dolara mal olan müzenin “özgürlük yolunda ortak yolcuğu” temsil edeceğini söyledi.

Müze binası Britanyalı mimar Davis Adjaye tarafından tasarlandı. Obama açılışa kendinden önceki ABD başkanı Geoge W. Bush’la birlikte katıldı. Bush 2003 yılında binanın inşası için imzayı atan kişiydi.

1
Açılışı Bush Ailesi ile Obamalar birlikte yaptı.

Obama açılış konuşmasında bütün Afrikalı-Amerikalıları müzeye davet ederek şöyle konuştu: “Küçük bir eli tutup ona burada korunan hikayeleri anlattığımı hayal ediyorum ve yıllar sonra onlar da aynı hikayeleri burada başkalarına anlatabilecekler.” ABD’nin kuruluşunun, değişimin ve devrimlerin doğuşu olduğunu belirten Obama “burası mükemmel olduğumuzu değil ama bu ülkenin daha iyi olabileceğini kanıtlıyor” dedi. Konuşmanın ardından Obama Amerika’nın en eski siyah kilisesine ait olan zili çalarak müzenin açılışını resmi olarak gerçekleştirdi.

2

Müze 36 bin parçadan oluşuyor. Aralarında köle ticareti için kullanılan çeşitli ticaret mallarından, siyahların ayrı oturması için ayrılmış demiryolu araçlarına ve Rock’n Roll’un öncüsü Chuck Berry’nin 1920 model Cadillac’ına kadar birçok parça sergileniyor.

Siyahların protestoları devam ediyor

Öte yandan müze açılışı siyahların protestolarının devam ettiği döneme denk geldi. Son olarak siyahların polis tarafından vurulmalarına karşı eylemler yapılan Charlotte’ta, Kuzey Carolina Hükümeti tarafından olağanüstü hal ilan edilmişti.

Eşi tarafından çekilen ve medyada yoğun bir şekilde paylaşılan görüntülerde Keith Lamont Scott’un polis tarafından sebepsiz yere vurulduğu kanıtlanmış durumda.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.