Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İkinci rauntta Trump seviyeyi iyice düşürdü

Dün gece Amerika saatiyle 21.00’de, Demokrat Parti’nin başkan adayı Hillary Clinton ve Cumhuriyetçiler’in adayı Donald Trump ikinci canlı televizyon yayını tartışması için karşı karşıya geldi. ABC ‘den Martha Raddatz ve CNN’den Anderson Cooper’ın yönettiği tartışma, Missouri’deki Washington Üniversitesi’nde gerçekleşti.

Rekor sayıda kişinin izlediği ilkinin aksine, dün geceki tartışmaya iki adayın birbirlerine karşı kişisel saldırıları damgasını vurdu. Suriye’deki savaş, ABD’nin göçmen politikası, ekonomi ve ticari anlaşmalar gibi iki adayın büyük ölçüde ayrıştığı konular gündeme gelse de tartışmanın en sert dakikaları iki aday hakkında son dönemde patlak veren skandallarının konuşulduğu anlarda yaşandı.

“Soyunma odası muhabbetleri”

Cuma günü Trump’ın kadınlarla ilgili aşağılayıcı sözler söylediği ses kayıtlarının basına sızmasının ardından tartışmada bu konunun gündeme gelmesi kaçınılmazdı. Trump, moderatörlerin kayıtlarla ilgili sorularına, sözlerinden “gurur duymadığını” ama bunun sadece “soyunma odası muhabbeti” olduğunu belirterek cevap verdi. Hemen ardındansa IŞİD’le kendisinden daha iyi kimsenin savaşamayacağını söyledi.

Kaset kaydı tekrar gündeme geldiğinde “kimsenin kadınlara kendisinden daha fazla saygı duymadığını” iddia eden Trump, kadınlara karşı dile getirdiklerinin sadece lafta kaldığını ama Hillary Clinton’ın eşi ve eski başkan Bill Clinton’un kadınlara çok daha kötü şeyler yaptığını öne sürdü. Hillary Clinton, Trump’ın sözlerine Michelle Obama’nın Demokrat Parti kongresindeki konuşmasından alıntı yaparak, “Onların aşağılık konuşmaları sadece bizi daha da yükseltir” diye cevap verdi. Trump, tartışmadan önce Bill Clinton tarafından cinsel tacize uğradığını söyleyen üç kadınla bir basın toplantısı düzenlemişti.

“Başkan olsaydım sen şimdi içerdeydin!”

Tartışmadaki bir diğer çarpıcı an, Clinton’ın e-posta skandalı tartışılırken yaşandı. Trump, şayet başkan seçilirse, Clinton’un e-postalarını soruşturması için özel bir savcı atayacağına dair söz verdi ve eğer kendisi başkan olsaydı Clinton’ın şu anda hapiste olacağını söyledi.  Tartışma sırasında Trump sık sık Clinton’ın yalancı olduğunu dile getirdi ve Clinton’ı “kalbinde çok fazla nefret” olmakla suçladı. Clinton’ın Trump’ın saldırılarına karşı cevabı, ilk tartışmadakine benzer bir şekilde, rakibinin başkan olmak için gerekli mizaca sahip olmadığını öne sürmek oldu. Trump’ın kadınlar, azınlıklar ve Müslümanlarla ilgili aşağılayıcı ve ayrımcı sözlerini hatırlattı ve cuma günü ortaya çıkan kayıtların tam olarak onun karakterini yansıttığını söyledi.

Daha önce Trump’ın başkan olursa ülkeye Müslümanların girmesini engelleyeceğini söylemesi büyük tartışma yaratmıştı. Dün geceki tartışmada, bu öneriden geri adım atarak sadece ülkeye mülteci kabulleriyle ilgili süreçlerin sıkılaştırılmasını önerdiğini söyledi.

Putin faktörü

Clinton, Trump’ın Putin hakkındaki övgü dolu sözlerini ve Rusya’nın siber ataklarını hatırlatarak, Rusya’nın ilk defa ABD’deki bir seçim sonucunu etkilemek için bu kadar uğraştığını dile getirdi. Trump’ın buna cevabı Putin’i tanımadığı, Rusya’yla ilişkilerin düzelmesinin çok iyi olacağı; ama Rusya hakkında hiçbir şey bilmediği oldu.

Suriye ile ilgili tartışma sırasında Clinton ABD’nin Suriye’ye daha fazla müdahale etmesi gerektiğini söyledi. Clinton Suriye’de Kürtlere daha fazla destek sağlamak ve direkt olarak IŞİD’in lideri Bağdadi’yi hedef almak istiyor. Trump ise ABD’nin Suriye’de daha az aktif olması gerektiğini savunuyor. Bu yüzden Trump’ın başkan yardımcısı Mike Pence’ın, geçen hafta ABD’nin “Rusya’nın provokasyonlarına güçle cevap vermesi gerektiğini” söylemesi kafa karıştırmıştı. Bunun sorulması üzerine Trump, Pence’e bu konuda katılmadığını ve yardımcısıyla bu konuyu tartışmadıklarını söyledi.

Kim kazandı?

Politika farklılıkları üzerinden ilerleyen ilk tartışmanın aksine dün gece ön plana çıkan, adayların birbirlerine saldırıları ve skandalları oldu. İlk gelen kamu yoklamaları, Trump’ın arkası kesilmeyen saldırılarına karşın dün gecenin kazananının Hillary Clinton olduğunu gösteriyor. Trump’ın Bill Clinton’la ilgili söyledikleri ve Hillary Clinton’u hapse attıracağını öne sürmesi Amerikan basınında geniş yer buldu. Skandalların siyasetin önüne geçtiği tartışmanın bir sonraki etabı  20 Ekim’de gerçekleşecek.

Trump’ın Clinton’ın e-postalarını araştırmak için özel savcı atayacağını söylediği video:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.