Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rekor: 100 milyon kişi Clinton-Trump tartışmasını izledi

ABD’de başkan adayları Hillary Clinton ve Donald Trump, ABD saatiyle dün 21.00’de gerçekleşen ilk televizyon tartışması için bir araya geldi. Tartışmanın en hararetli bölümleri istihdam, ırklar arası ilişkiler ve Irak savaşı konuları oldu.

Bu sabaha karşı New York’taki Hofstra Üniversitesi’nde ABD Başkanlık seçimleri sürecinin en önemli olayı olan televizyon tartışmalarının ilki gerçekleşti. (Tartışmanın formatını yazdığımız dünkü haberimizi okumak için tıklayınız)

Tartışmanın genelinde Clinton sakinliğiyle öne çıkarken, Trump’ı savunma yapmaya zorladı. Tartışmayı yaklaşık 100 milyon kişinin takip ettiği tahmin ediliyor. Bu da, ABD televizyon tarihinde en çok izlenen başkan adayları arasındaki tartışma programı olduğu anlamına geliyor.

1

Trump istihdam konulu tartışma bölümünde, istihdamın ülkeden kaçtığını ve bunda ticaret anlaşmalarının büyük etkisi bulunduğunu ifade ederken, Clinton ise başkan olduğunda yatırımları arttırmayı vaat etti. En az 10 milyon kişiye yeni istihdam olanağı sağlayacağını söyledi. Öte yandan Clinton, başkan olursa ekonominin herkes için gelişeceğini ve herkesin refahtan yararlanacağını söylerken, Trump büyük ve küçük şirketler için önemli vergi indirimlerine gideceğini ifade etti ve ABD ekonomisini “büyük ve şişman bir balon” olarak tanımladı.

Ekonominin tartışıldığı bölümde tartışmanın moderatörü olan Lester Holt’un, Trump’ın vergi kayıtlarını açıklamamasının nedenini sorması tansiyonu biraz arttırdı. Trump buna karşılık olarak, eğer Clinton özel elektronik postalarıyla ilgili soruşturma sırasında silinen 33 bin elektronik postayı açıklarsa, kendisinin de vergi kayıtlarını açıklayacağını söyledi.

Irak savaşının tartışıldığı bölümde ise Trump “Tüm yetişkin hayatın boyunca IŞİD’le savaşıyorsun” diyerek Clinton ile alay etti. Clinton’ın başkan olmasına yetecek ölçüde dayanıklı biri olmadığını vurgulayan Trump’a Clinton’ın cevabı sert oldu: “Bunu yüzlerce ülkeye gidip barış için herkesi ikna etmesinden sonra söylemesini isterdim.”

2

ABD’de siyahların içinde bulunduğu duruma yönelik tartışmada ise Trump polisin siyahları vurması konusunda çözümün hukukun üstünlüğünde ve asayişi sağlamakta olduğunu ifade etti. Asayiş vurgusu yapan Trump’a karşı Clinton ise ceza yasalarında reform yapılması gerektiğini belirtti.

Tartışmanın ilerleyen bölümlerinde Trump, uzun süredir savunup iki hafta önce vazgeçtiği Başkan Barack Obama’nın ABD dışında doğduğu iddiasını yeniden gündeme getirdi. Clinton bu bölümde Trump’ı ırkçı ifadeler kullanma konusunda uzun bir sabıkası olmakla suçladı ve bunun ilk Afrika kökenli Amerikan başkanına yönelik “çok incitici” bir yalan olduğunu söyledi.

Öte yandan Trump tartışma sonrası kendi Twitter hesabından ilk karşılaşma için yapılan anket sonuçlarını paylaştı. Time Magazine’in anketinden alıntıladığı ilk görselde 905 bin kişinin oy kullandığı ve %59’la Trump’ın önde olduğu görülüyordu. Ancak oy kullanan sayısı 1 milyon 196 bine geldiğinde ankette eşitlik sağlandı.

ctwyywlwaaalu11

8 Kasım’da gerçekleşecek oylamaya kadar adaylar arasında iki televizyon tartışması daha olacak.

Tartışmanın tamamını izlemek için tıklayınız.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.