Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Clinton-Trump maçında ilk raund

ABD’de 2015’te başlayan ve 18 aydır devam eden seçim kampanyasının son altı haftasına girilirken seçimin en önemli bölümü olan, adayların televizyon canlı yayınında tartışmalarının ilki bu gece sabaha karşı (ABD saatiyle 21.00) yapılıyor.

Üç kez gerçekleştirilecek olan tartışmalar hem Donald Trump hem Hillary Clinton için kendi görüşlerini ABD halkına aktarmak için son büyük şans olacak. İlk yapılan tartışmanın ise ayrı bir önemi var. ABD’li gazetecilere göre diğer hiçbir tartışma ilki kadar izleyici ilgisi çekmiyor ve ilk tartışma halkın kafasında yer etmek adına en önemli olanı.

1980 yılında yine Pazartesi akşamı gerçekleştiren Jimmy Carter-Ronald Reagan arasındaki ilk tartışmayı 80 milyon Amerikalı izlemişti. Trump ve Clinton arasında gerçekleştirilecek tartışmanın bu rekoru kırması bekleniyor. Son yapılan anketlere göre iki isim de son zamanların en sevilmeyen başkan adayları. Bu nedenle bu karşılaşmalar iki aday için de kendilerini seçim öncesi yeniden parlatabilmek ve başkanlık konusunda yetkin olduklarını kanıtlamak adına büyük bir fırsat.

Clinton’ın tartışmalar için oldukça titiz bir çalışma içerisinde olduğu ve böylesi konularda iyi bir performans gösterdiği bilinse de Trump, her zaman daha tahmin edilemez oluşuyla öne çıkıyor. Bu da ABD’liler arasına tartışmaya yönelik merakı iyice artırıyor.

1

Uzun süren seçim sürecinde gerçekleştirilecek bu tartışmalar, Amerikalılar için iki adayın da düşüncelerini tam olarak öğrenmek ve karşılaşacakları zorluklara karşı ne kadar hazırlıklı olduklarını anlamak adına büyük bir fırsat sunacak. Hatta bu tartışmalar “Bütün iş görüşmelerinin annesi” olarak adlandırılıyor.

Format nasıl?

Tartışma, her biri farklı konularda 15’er dakikadan oluşan altı bölümden oluşuyor. Moderatörlüğü NBC kanalından Lester Holt yapacak. İlk karşılaşma New York’taki Hofstra Üniversitesi’nde gerçekleştirilecek.

Her bölümün başında adayların kendi görüşlerini açıklamaları için iki dakikaları olacak. Ardından geri kalan bölümde tarafların birbirlerinin sorularını cevaplayacaklar. Konulardan üçü Holt tarafından seçilerek açıklandı. Bunlar; ABD’nin yönü, refahın sağlanması, ABD’nin güvenliği.

Diğer üç konu ise en çok sorulan sorular çerçevesinde seçilerek programa dahil edilecek ve tartışma boyunca hiçbir ara verilmeyecek. Tartışmanın 90 dakika sürmesi planlanıyor.

Geçtiğimiz seçimlerde Barack Obama’nın yendiği rakibi Mitt Romney’le olan son tartışmasının özetini videodan izleyebilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.