Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Altyapıların gizlenen yüzü cinsel istismar nihayet gündemde

İngiltere’de açığa çıkan altyapılarda çocuk istismarı skandalı Türkiye’de de yankı buldu. Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim’e göre altyapılarda çocuklara yönelik cinsel istismar bir hayli fazla.

Sporcu yetiştirme konusunda Kuzey Amerika’nın aksine Avrupa’da kulüplerin altyapıları büyük önem taşıyor. Spora hevesli çocuklar aileleri tarafından çeşitli branşlarda kulüp altyapılarına gönderilerek gelecekte sporcu olmaları ümit ediliyor. Ancak altyapı sistemlerinin ne kadar güvenli olduğu yeterince sorgulanmıyor.

İngiltere’de geçtiğimiz hafta eski futbolcu Andy Woodward’ın altyapılarda oynarken kendisine istismarda bulunulduğunu canlı yayında açıklaması kamuoyunu şok etmişti. Konu hakkında spor yazarı Attila Gökçe ile görüşen Fatih Terim’in açıklamaları Türkiye’de de durumun pek iç açıcı olmadığını ortaya seriyor:

“Türkiye Futbol Federasyonu’nda göreve gelir gelmez, bu konuyla ilgili bir birim oluşturulması talimatını verdim. Fiziksel ve duygusal istismardan daha önemlisi cinsel istismar da bir hayli fazla.

1

Futbolda istismarın her türlüsünün daha en başta, henüz vahim bir duruma gelmeden bildirilebilecek bir birim kurduk. Bu birime en fazla antrenörler ile ilgili şikayetler geliyor. Buraya ulaşanlar, kulüplerine yakışmayan istismarcıları şikayet ediyor ve yardım istiyorlar. Önceleri üzeri kapatılan olaylar artık bize ulaşabiliyor. Bazen çocuklar için değil antrenörleri, ağabeyleri ve amcaları bile tehlike arz edebiliyor. Bunları içimizden ayıklamak için hepimize görev düşüyor.”

Terim, açıklamalarında vakaların yargıya da intikal ettiğini belirtti: “Ayrım gören çocuk sporcular… Cinsel içerikli sohbetler… Fiziksel, duygusal ve hatta cinsel taciz olaylarına el koyduk. Adli makamlara intikal eden vakalar bile oldu. Yargıya intikal etmiş ondan fazla olay var, soruşturulan davalar var. Bir ihbarda adı geçen bir antrenör şu an firari durumda, yurtdışına kaçtığını duyduk. Bu bilgiler, çalışma ve gayretimizi de yükseltti.”

Attila Gökçe Fatih Terim’le konu hakkında yaptığı görüşmeyi anlattı:

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/295860102″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

Konu hakkında ulaştığımız bir diğer kişi Milli Takımlar Medya Sorumlusu Türker Tozar, Fatih Terim’in bahsettiği cinsel istismarı önlemek için kurulan birimin (Esenlik ve Çocuk Koruma Programı) Ocak 2014’te faaliyete geçtiğini belirtti. Şimdiye kadar birime ulaşan sayısının da 10-15 civarında olduğunu söyledi.

Antrenöre zorla ilişkiye zorlamaktan 136 yıl hapis

Altyapılarda çoğu olay gizli kalsa da, mahkemeye intikal edip ceza alan antrenörler de var.

2015 yılında İstanbul Etiler’de bulunan bir spor kulübünde, yaşları 18’den küçük 11 erkek sporcusuna, kulüp binasında farklı tarihlerde tecavüz etmek, onları birbirleriyle ilişkiye zorlamak ve bu anları kameraya çekip şantaj amacıyla kullanmakla suçlanan antrenör G.K. yargılama sonunda suçlu bulunmuştu.

Mahkeme her bir mağdur çocuk için farklı eylemleri ayrı ayrı cezalandırmış, sonuçta antrenör 136 yıl 3 ay hapse mahkum olmuştu.

İngiltere’de ne oldu?

Bury ve Sheffield United kulüplerinin eski defans oyuncusu Andy Woodward’ın açıklamalarından sonra, 20 başka futbolcu da benzer iddiaları dile getirdi. İddiaların hedefinde ise  62 yaşındaki Barry Bennel var.

Eski futbolculardan Jason Dunford gittiği bir tatil kampında Bennell’in kendisini tacize etmek istediğini söyledi. Dunford tacize engel olmak isteyince, Bennell tarafından cezalandırılmış: “Bana eziyet etti. Oynayacağımı söyledikten sonra takımdan çıkardı.” Dunford yaşadıklarını şöyle anlattı: “”Diğer iki çocukla maçtan önce yatıya kaldık, aynı yatakta yattık. Bana dokunmaya başladı, elini ittim. Sonra uyandığımda diğer çocuklardan birini ellediğini gördüm.”

1988 yılında Crewe’de oynarken kulübün en genç yaşta A Takım formasını giymeyi başaran Steve Walters da Bennell tarafından istismara uğradığını açıkladı. Bennell tarafından istismara uğrayan bir diğer oyuncu ise eski Manchester City forveti David White. White, eski antrenörü Bennell tarafından 1970’lerin sonu ve 80’lerin başında cinsel tacize uğradığını söyledi.

50 ila 100 kez tecavüze uğradım

44 yaşındaki eski futbolcu Chris Unsworth ise Bennell’in kendisine birçok kez tecavüz ettiğini söyledi. Henüz dokuz yaşındayken istismara kaldığını söyleyen Unsworth, Bennell’ın kendilerini eve götürdüğünü ve aynı yatakta yatmalarını istediğini söyledi. Bazen yatakta iki-üç erkek çocuğunun birlikte yattığını söyleyen eski futbolcu “Bunu birbirimizle hiç konuşmadık, 50 ila 100 kere tecavüze uğramışımdır” dedi.

2

Yaklaşık 350 ihbar var

Eski futbolcuların programda yaşadıklarını anlatması ve İngiltere Futbol Milli Takımı Kaptanı Wayne Rooney’in çağrısı üzerine çok sayıda kişi yaşadıkları istismar nedeniyle şikayette bulundu. İngiltere Ulusal Polis Konseyi şimdiye kadar 350’ye yakın ihbar aldıklarını ve şu an ihbarda bulunanlarla görüşme aşamasında olduklarını açıkladı.

Öte yandan İngiltere Futbol Federasyonu konuyla ilgili iç soruşturma başlattıklarını, birçok futbol kulübü de araştırma yaptıklarını belirtti.

Daha insancıl ve pedagojik bir altyapı

Altyapılar hakkında çalışmalar yapan Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Görevlisi İsmail Topkaya sorunun çözüm noktasına dair görüşlerini yazdığı bir yazıda şöyle anlatmıştı:

“Sistemin içinde, iç tutarlılık kuramından yola çıkarak, endüstriyel sporun üretim tarlaları olan altyapı ve altyapı eğitimlerini daha insancıl ve daha pedagojik kılma adına ortaya bazı şeyler koyulabilir. Bunun için söz konusu acımasız altyapı eğitim sistemini, çocukları daha az eleyen, onların ihtiyaçlarına daha fazla cevap veren ve daha da önemlisi çocukların gelişim özelliklerini dikkate alan bir yapıya dönük mücadeleden asla vazgeçilmemelidir.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.