Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ali Tezel: “İşverenler artık pazar günü tatil değil cuma günü tatil deme imkanına sahip oldu”

Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilen ve önümüzdeki günlerde uygulamaya geçecek olan ‘Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Kanunu’ zeytinlik alanlarının sanayiye açılması ile gündeme gelmişti. Zeytin alanları “şimdilik” yok olmaktan kurulsa da kanunun bir diğer maddesi yine tartışma yarattı. 93 yıl önce kazanılan haftada bir gün tatil yapılmasını zorunlu kılan Hafta Tatili Hakkındaki Kanun’un kaldırılması sözünü ettiğimiz yeni tartışmanın konusu oldu. Konuyla ilgili Hürriyet gazetesinden Noyan Doğan yazısında şu ifadeleri kullandı:  “Bundan tam 93 yıl önce, 1924 yılında, çıkartılan ve haftada bir gün tatil yapılmasını zorunlu kılan Hafta Tatili Hakkındaki kanun artık kalkıyor. Gerekçe ise, özellikle sanayi işletmelerinin her yıl hafta tatili günlerinde çalışabilmek için belediyelerden hafta sonu çalışma ruhsatı almalarının işletme sahiplerine ek yük getirmesi. Yeni düzenleme ile işyerleri açısından artık hafta sonu çalışma kolaylaşmış olacak. Ancak, yürürlükten kalkan yasa, aynı zamanda işçilerin haftada 6 günden fazla çalışmasını da yasaklıyordu.”

Biz de hem bu konuyu hem kanunun bütününü Ali Tezel’e sorduk. 

Ali Tezel: “Yaklaşık 100 yıldır devam eden Hafta Tatili Kanunu ortadan kaldırıldı. Pazar günü tatildi ama artık bu ülkemizde geçerli değil. Bazı isimler artık işçiler altı gün değil yedi gün çalışılacak diyor ama bu doğru bir yorum değil. Çünkü İş Kanunu’na gereğince haftalık çalışma saati 45 saat olup bunun iki kural ile haftanın değişik günlerine yayabilir. Bunlardan bir tanesi her gün en az 12 saat dinlemedir. Diğeri de haftada bir gün 24 saat dinlenmedir. Burada önemli olan şu: İşverenler artık bundan böyle pazar günü tatil değil cuma günü tatil deme imkanına kavuşmuştur.”

İş güvenliğinde erteleme ve staj maaşı

Yeni kanuna göre, 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan şirketlerde, iş sağlığı ve iş güvenliği hizmetleri, işverenler ya da işveren vekili tarafından yürütülecek. Bu şirketler, aile hekimleri ve kamu sağlık hizmetleri sunucularından hizmet alabilecek. Ayrıca, 1 Temmuz’da başlaması gereken, kamu kurumları ile 50’den az çalışanı olan özel sektör işyerlerinde iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi bulundurma zorunluluğu da Kanun ile 2020 yılına ertelendi.

Tezel: “50 ve daha az işçi çalıştıran az tehlikeli iş yerlerindeki işçi sağlığı güvenliği artık işverenler ve/veya vekilleri tarafından yerine getirilebilecek. İş sağlığı güvenliği uzmanı tutmak, iş sağlığı şirketi ile anlaşmak zorunluluğu olmayacak. Ayrıca, kamu kurumları ile 50’den az çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli işyerlerinde iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi bulundurma zorunluluğu 2020’ye ertelenmiş oldu.”

Ayrıca, yine aynı kanuna göre, emeklilik yaşını dolduran öğretim üyeleri, 75 yaşının geçmemiş olmak kaydıyla, emeklilik aylığı bağlanıncaya kadar sözleşmeli olarak çalışmaya devam edebilecek.

Tezel: “Öğretim görevlileri normalde 62 yaşına kadar çalışabiliyorlardı. Artık 75 yaşına kadar çalışabilecek. Bir de, üniversite öğrencisi olup da mecburi staj yapmak zorunda olanlar harçlık verilmiyordu. Yapılan değişiklikle üniversite öğrencileri staj süresince asgari ücretin %35 oranından yani aylık 500 TL gibi harçlık verilme zorunluluğu başladı.”

“Terör” ertelemesi

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Güney Doğu’da, terör nedeniyle bazı illerde, işverenler ve sigortalıların prim ödemelerini erteledi. Bazı il ve ilçelerde yaşanan terör olaylarının halen devam etmesi nedeniyle bu bölgelerde ekonomik faaliyetin azaldığını ve vatandaşların günlük yaşamlarını sürdüremediklerini gerekçe gösterdi. Çatışmaların yaşandığı Doğu ve Güneydoğu’da Şırnak ve Hakkari’nin tamamı ve Eruh, Nusaybin, Derik, Dargeçit, Sur, Silvan ilçeleri bu kapsama girdi.

Ali Tezel ile yaptığımız röportajın tamamını dinleyebilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.