Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kuzey ve Güney Kore’nin arası ısınıyor: Kış Olimpiyatları’nda birlikte yürüyecekler

Kuzey Kore ve Güney Kore, şubat ayında Güney Kore’de düzenlenecek olan PyeongChang Kış Olimpiyatları’nın açılış töreninde tek bayrak altında yürüyecek.

Kuzey Kore ve Güney Kore arasındaki tansiyonu düşürmeye yönelik yeni bir adım atıldı. Çarşamba günü varılan anlaşmaya göre iki ülke, Güney Kore’de düzenlenecek olan PyeongChang Kış Olimpiyatları’nın açılış töreninde tek bayrak altında yürüyecek. Ayrıca olimpiyatlarda yarışması için iki ülke tarafından ortak bir kadın buz hokeyi takımı oluşturulacak.

18dc-prexy1-master768

Olimpiyatlara ev sahipliği yapan Güney Kore, spordaki ortaklığın, politik açıdan buzların eritilmesine katkıda bulunmasını umduklarını açıkladı. Kuzey Kore ile diyaloğu artırmak isteyen Güney Kore lideri Moon-Jae in, “bu donmuş ilişkileri yeniden canlandırmak için iyi bir fırsat” dedi. İki ülke arasında büyük bir yumuşamaya işaret eden bu adım, Beyaz Saray tarafından Kuzey Kore’ye uygulanan yaptırımlara yönelik bir mücadele olarak görülüyor.

Bir olimpiyat seremonisi iki ülkenin birleşmesi için çok küçük bir adım olsa da, birleşmiş bir Kore bayrağıyla yürüyen atletlerin görüntüsü Donald Trump yönetimini endişelendirecek gibi görünüyor. Birlikte tezahürat eden Kuzey ve Güney Koreli kalabalıklar, Trump’ın savaş tehditlerinin karşısında güçlü bir sembol olacağa benziyor.

1031851344

Beyaz Saray yetkililerine göre, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un amacı Kore Yarımadası’ndan Amerikan güçlerini tahliye etmek ve Kuzey Kore ile Güney Kore’yi tek bayrak altında birleştirmek. Karardan sonra Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamada, iki ülkenin atletlerinin daha önce de birlikte yarışmış olduğu hatırlatılarak bunun önemli bir adım olarak görülmediği mesajı verildi. Kuzey ve Güney Koreli sporcular ilk kez 1991 yılında Dünya Masa Tenisi Şampiyonası’nda Birleşik Kore bayrağı altında yürümüştü. Bayrak en son 2006’da Torino Kış Olimpiyatları’nda kullanılmıştı.

Birlikte kurulacak buz hokeyi takımının yanı sıra, Kuzey Kore olimpiyatlara 230 kişilik bir ponpon kız ekibi göndermeyi teklif etti. “Kuzey Kore atletlerinin özgürlüğün tadına bakmasını” umduklarını söyleyen ABD Ulusal Güvenlik Konseyi’nden Michael Anton, Kuzey Kore’nin propaganda yapıyor olduğunu vurguladı ve “atletten daha fazla müzisyen ve ponpon kız gönderiyor olmaları şaşırtıcı değil” dedi.

4256

Yapılan anlaşma, hem Kuzey hem de Güney Kore’dekileri heyecanlandıracak düzeyde. Milliyetçi duygular iki tarafı da, özellikle Japonya gibi takımlarla mücadele ederken birbirine yakınlaştıracak gibi görünüyor. Brookings Enstitüsü’nden Kore uzmanı Jonathan D. Pollack bunun duygusal bir şey olduğunu söylüyor fakat Kuzey Kore’nin beklentisi konusundaki endişelerini de dile getiriyor: “Eğer Kuzey Kore iyi davranarak ekonomik avantajlar elde etmek istiyorsa bunu yapamayacak”.

Kuzey Kore’nin yaptığı jestler, ABD ile müttefiği Güney Kore’nin arasını açabilir. Obama döneminde dışişleri müsteşarlığı yapmış olan Daniel R. Russel, “ABD ve Güney Kore’nin yakın müttefikler olmaya devam etmesi çok daha zor olacak” diyor ve ekliyor “Seul’daki ilerici hükümet ve Washington’daki şahin hükümet arasında çok temel bir gerginlik var”.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.