Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Putin’in en ciddi rakibinin aday olması da, bunu protesto etmesi de yasak

Moskova’da düzenlenen Putin karşıtı gösterilere katılan muhalif lider Aleksey Navalni, dün serbest bırakıldı. Navalni’nin avukatı, müvekkilinin şimdilik ceza almadığını fakat daha sonra hapse atılabileceğini söyledi.

merlin_133013906_f3acae77-5c75-4a51-a50b-f85e7d928a76-master768

Rusya’da Mart ayında düzenlenecek başkanlık seçimleri öncesi birçok kentte Putin karşıtı gösteriler düzenlendi. Başkanlık seçimlerinde yarışa girmek isteyen Navalni’nin adaylık başvurusu Rusya’daki Yüksek Seçim Kurulu tarafından, daha önce yolsuzluktan hüküm giymiş olduğu gerekçesiyle reddedilmişti. Kararın siyasi olduğunu söyleyen Navalni, seçimler için boykot çağrısında bulundu ve Rusya toplumunu “seçmen grevi”ne çağırdı.

Navalnıy

Gösterilere izin verilmemesine ve dondurucu soğuğa rağmen binlerce kişi sokaktaydı. Moskova’da Puşkin Meydanı’nda toplanan göstericiler, “Hırsız Putin” sloganıyla Kremlin Sarayı’na yürüdü. Gösteriye katılanlardan yirmi yaşındaki bir genç “Seçme şansınız olmadığında bu bir seçim değil. Adayımız bizden çalındı” derken, göstericilerden bir başkası ise “Navalni’yi sevdiğim için değil, Putin’den nefret ettiğim buradayım” diye konuştu.

4867

Onlarca kişinin gözaltına alındığı gösterilerde, muhalif lider Aleksey Navalni de Puşkin Meydanı’nda düzenlenen gösterilere katılmak üzereyken gözaltına alındı. Gösteriye katılmadan önce internet üzerinden yaptığı canlı yayında konuşan Navalni’nin ofisi, bomba aradıklarını iddia eden polisler tarafından basıldı ve yayın kesilmeye çalışıldı. Daha sonra gözaltına alınan Navalni, polis aracından attığı bir tweetle destekçilerine seslendi: “Gözaltına alındım. Bu önemli değil. Gösterilere benim için değil, kendiniz ve geleceğiniz için katılıyorsunuz”.

29Tehran6-master675

Serbest bırakılan Aleksey Navalni, yolsuzluk karşıtı çalışmalarıyla tanınan bir avukat. Putin’e tek ciddi rakip olarak görülen Navalni’nin katılamayacağı seçimleri tekrar Putin’in kazanması bekleniyor. 2000 yılından beri görevde olan Putin, bu seçimi de kazandığı takdirde 2024’e kadar görevde kalacak ve Stalin’den beri en beri Rusya’yı en uzun süre yöneten lider olacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.