Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Suriye’de Doğu Guta için günde beş saatlik “insani yardım molası” bugün başladı

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin cumartesi günü aldığı Suriye’de tüm tarafları 30 günlük ateşkese çağıran karara rağmen, Suriye ordusu ve müttefikleri tarafından bombalanmaya devam eden, başkent Şam yakınlarındaki Doğu Guta sakinleri, bugün beş saat “nefes alacak”. Uluslararası baskılar üzerine Rusya’nın ilan ettiği günde beş saatlik “insani yardım molası”nın ilki, bu sabah Türkiye saatiyle 10’da başladı. Kremlin’den yapılan açıklamada Suriye ordusunun ateşkese uyacağı belirtilirken, Rusya Savunma Bakanlığı da bölgedeki sivillerin tahliyesi için insani koridor açılacağını duyurdu. Yerel saatle her gün sabah 9 ile öğleden sonra 2 arasında devam edecek “mola” sırasında, bölgeye gıda ve tıbbi yardımların ulaştırılması öngörülüyor.

Suriye rejimi, İslamcı örgütlerin denetiminde olduğu gerekçesiyle 2012’den bu yana Doğu Guta’yı kuşatma altında tutuyor. (Yerleşimle ilgili geniş bir arka plan bilgisini gazeteci Fehim Taştekin’in haberinden okuyabilirsiniz) Önceki bir haberimizde de aktardığımız gibi, 400 bine yakın kişinin yaşadığı tahmin edilen yerleşime son bir haftada düzenlenen saldırılarda çoğu kadın ve çocuk 520’yi aşkın kişi hayatını kaybetti. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Doğu Guta için “yeryüzündeki cehennem” ifadesini kullanmıştı.

BMGK’nın Rusya’nın itirazları nedeniyle gecikmeli olarak aldığı kararda taraflar insani yardımların ulaştırılması için “gecikmeden” ateşkese uymaya ve kuşatmaları kaldırmaya çağrılıyor. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Pazartesi günü Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı telefonla arayarak, ateşkese Afrin’de de uyulmasını istemişti. Türkiye ise “terör örgütüne karşı yürütülen bir operasyon” olduğu gerekçesiyle ateşkes kararının Zeytin Dalı harekâtını kapsamadığını söylüyor. BMGK kararında “terör örgütü” kabul edilen IŞİD, El-Kaide ve Nusra Cephesi gibi gruplara yönelik askeri operasyonların ara verilmesine dair herhangi bir kısıtlama getirilmemişti. Suriye rejimi de yine “terör örgütleri” bulunduğu gerekçesiyle Doğu Guta’nın kapsam dışı olduğunu savunuyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.