Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Nişasta bazlı şeker halk sağlını nasıl etkiler?

Dün Resmi Gazete’de yayımlanan kararla nişasta bazlı şeker (NBŞ) ithalatında uygulanan gümrük vergisi sıfırlandı. Kamuoyunda ‘’zehirli şeker’’ yada ‘’ kanserojen şeker’’ olarak bilinen maddenin kotası geçtiğimiz mart ayında yüzde 10’dan yüzde 5’e indirilmişti. 

Pancar şekeri fabrikalarının özelleştirilmeye başlandığı sırada, dün yayımlanan Bakanlar Kurulu kararına göre bu yıl Bosna Hersek’ten 20 bin ton NBŞ ithal edilecek. NBŞ ithalatına izin verilmesiyle, kısa süre önce NBŞ üretim kotasının düşürülmesi de anlamını yitirmiş oldu.

Geçtiğimiz mart ayında, TBMM Genel Kurulu’nda nişasta bazlı şeker kotasının yüzde10’dan yüzde 5’e indirilmesi şeker pancarı üreticileri tarafından olumlu karşılanmıştı.

Bosna-Hersek’ten gelecek nişasta bazlı şekere gümrük vergisinin kaldırılması, halk sağlığı açısından da büyük bir tehlike oluşturabilir. Halihazırda kullanımı kamuoyunda tartışmalara yol açan nişasta bazlı şekerde gümrük vergisinin kalkması halk sağlığını nasıl etkileyebilir.

Konuyla ilgili Medyascope.tv’ye konuşan Gıda Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Zafer Şenyurt, Sağlık Bakanlığı Uzmanlar Kurulu’nun 12 Mart’ta yayımladığı raporda nişasta bazlı şekerin sağlık açısından oluşturacağı risklere dikkat çekildiğini ve Nişasta bazlı şekerin kardiyovasküler hastalıklar başta olmak üzere, glikoz intoleransına yol açtığını, vücut direncini düşürebileceğini, Tip 2 diyabeti tetikleyebileceğini, pankreas ve karaciğer kanserlerine yol açabileceğini ifade etti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.