Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çerkes Soykırımı ve Sürgünü’nün 154. yılı

1763-1864 yıllarında 101 yıl süren Rus-Kafkas savaşları tarihin en kanlı savaşlarından biri olarak kayıtlara geçti. 21 Mayıs 1864’de Soçi yakınlarında Kbaada Vadisi’ndeki savaşı Çarlık Rusyasının kazanmasının ardından, resmi olmayan kayıtlara göre 1,5 milyon Çerkes Osmanlı topraklarına sürüldü. Ancak sürgün sırasında salgın hastalıklar, yol şartları ve açlık gibi sebeplerden, resmi olmayan rakamlara göre 400 bin ile 500 bin arasında Çerkes hayatını kaybetti.

Anavatanlarından 154 yıl önce sürgün edilen Çerkesler, yaşanan sürgün ve soykırımı her sene 21 Mayıs tarihinde anıyor. Çerkesler, Rusya’dan özür beklerken, 21 Mayıs’ın ‘‘Çerkes Soykırımı ve Sürgünü’’ olarak tanınmasını istiyor.

Çerkes soykırımını ve Rusya Federasyonu’nun 154 yıl önce yaşanan trajediye karşı yaklaşımını gazeteci Fehim Taştekin ile konuştuk.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.