Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BM, Birleşik Arap Emirlikleri’nin Yemen’e saldırısını durdurmak için acil ateşkes istiyor

Birleşmiş Milletler (BM); Yemen’in geri kalanına erzak, ilaç ve gazın büyük kısmının dağıtıldığı Hodeida’nın Kızıldeniz’e açılan limanına saldırmadan önce ateşkes müzakere etmesi için Birleşik Arap Emirlikleri’ne 48 saat süre tanıdı.

Birleşmiş Milletler; Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudiler’i saldırıdan vazgeçmeleri ya da en azından Yemen’deki erzak sorununa karşı önlemler alacaklarını taahhüt etmeleri için ikna etmeye çalışıyor. Yardım kuruluşları böylesine bir saldırının feci sonuçları olacağı konusunda uyarılarda bulundular.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, cuma ve cumartesi günü yaşanan tartışmalar sonucunda, kapalı kapılar ardında pazartesi günü yaptıkları toplantı hakkında İngiltere’nin bilgilendirme talebini kabul etti. Birleşik Arap Emirlikleri ise Husi isyancılarının limanı, Suudi Arabistan’a saldırmak için kullanılan füzeler de dahil olmak üzere, silah kaçakçılığı yapmak için kullandıklarını söyleyerek limanı alacaklarına söz verdi.

BM Genel Sekreteri António Guterres gazetecilere yaptığı açıklamada; “yoğun bir istişare içerisindeyiz, Hodeidah’daki savaşı engellemenin mümkün olduğunu umuyoruz” dedi.

BM İnsani Yardım Şefi Mark Lowcock Güvenlik Konseyi’ni bilgilendirdikten sonra gazetecilere; “eğer bir süreliğine de olsa Hodeidah etkili bir şekilde faaliyet gösteremezse sonuçları felaket olur” dedi.

Lowcock; “BM ve diğer insanı yardım kuruluşları Yemen’deki varlıklarını gözden geçirirken bizim niyetimiz kalıp yardıma devam etmek. Hala onlarca BM personeli Hodeidah’da” diye ekledi.

İngiltere’nin Ortadoğu Bakanı Alistair Burt ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada; “Birleşmiş Milletler özel elçisi daha önce de Hodeidah’daki çatışmaların barışı tehlikeye atacağı konusunda uyarılarda bulunmuştu. Kentte çatışmayı engelleyecek bir çözüm sunulabilmesi için gereken sürenin kendine verilmesi şarttır ve biz de çabalarını takdir ediyoruz”.

Fakat Amerikalılar’ın ve İngilizler’in Suudiler’e yapılan silah satışlarını durdurmak ya da Suudilerin saldırısını onaylamadıklarını göstermek gibi bir hamle içerisinde olduklarını gösteren pek fazla belirti şimdilik gözükmüyor. Burt, Suudiler’in saldırı tehdidini Husiler ile barış müzakerelerinde bir baskı unsuru olarak kullanmak istediklerini iddia ediyor.

BM; Suudi Arabistan önderliğindeki koalisyonu, şehre düzenlenecek bir askeri saldırının ya da kuşatmanın 250 bin kişinin yerinden edilmesine sebep olabileceği konusunda uyardı.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo benzer bir çağrıda bulunsa da saldırının bitirilmesi için açıkça çağrıda bulunmadı. Pompeo kısaca bütün tarafların BM’e bağlılıklarını unutmamaları gerektiğini belirterek, “güvenlikleriyle ilgili endişelerini dile getirme isteklerini anladıklarını fakat insani yardım anlaşmalarını ve hayat kurtarıcı nitelikteki yardım ithalatını göz önünde bulundurmaları gerektiğini” belirtti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.