Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Japon hükümeti vatandaşlarına Tokyo’dan taşınmaları için para vermeyi düşünüyor

Japonya hükümeti, vatandaşların Tokyo dışında bir hayat sürmelerini sağlamak için yeni bir yöntem denemeyi düşünüyor: taşınmaları için para vermek.

Ulusal yayın kanalı NHK’nin yayınladığı rapora göre, hükümet Tokyo bölgesinden başka bir yere taşınmayı kabul edip başka yerde iş arayanlara teşvik olarak önümüzdeki finansal yıl başlamak üzere 3 milyon yen (yaklaşık 140 bin TL) vermeyi planlıyor.

Tokyo ve çevresini saran metropol alanı 38 milyonluk nüfusuyla, ülke genelinde nüfus azalıyor olsa da bölgesel olarak Japonya sınırlarını zorluyor. Tokyo, Chiba, Kanagawa ve Saitama’nın nüfusları 2017 yılında artış göstermişti. Yine NHK’nin raporlarına göre, başkente taşınanların sayısı, başkentten taşınanların sayısını 22 yıldır geçiyor ve Japonya’nın toplam nüfusunun üçte biri Tokyo’da yaşıyor.

Hükümetin gündeminde öncelikli olarak, Japonya’nın kuzeyindeki Sedai ve Sapporo şehirleri var. Tokyo’ya yönelik akının bu hızda devam etmesi durumunda hükümet, insanların bu bölgelere geri dönmesi için vergi yardımı da dahil olmak üzere teşvikler uygulamayı düşündüklerini açıkladı.

Japon hükümeti senelerdir başkentin nüfusunu azaltmak için çalışmalar yapıyor ve “bölgelerin yeniden canlandırılması” olarak bilinen programla birlikte nüfusun azaldığı ve terk edilmiş bölgelerde yeniden inşa çalışmaları düzenliyor. Bazı yerel yönetimler, şirketlerin Tokyo’yu terk edip kendi bölgelerine gelmeleri için vergi indirimleri uyguluyor, bazıları ise yerleşme masraflarını karşılamayı teklif ediyor.

Japan Times’a göre, Seto Inland denizindeki bir adada, insanları adada yaşamaya çekmek için eski bir evi kitlesel fon toplayarak yenilemişler ve bu sayede birkaç kişiyi adaya çekmeyi başarmışlar. İddialara göre merkezi hükümet, Tokyo’nun hızla büyüyen yaşlı nüfusunu sermaye bölgesi dışında yeniden konumlandırmayı bile düşündü.

Tokyo’yu terk etme eğilimi gençler arasında yaygın

Gençler arasındaki yeni trend başkentteki hayatı bırakıp, Japonya’nın daha sakin ve ucuz bölgelerine göçmek. Ortalama büyüklükte bir şehir olan Fukuoka gibi bazı bölgeler, Asya’nın diğer pazarlarına yakın olması ve Tokyo’dan daha ucuz olması sebebiyle teknoloji şirketlerini ve çalışanları çekiyor.

Geçen yıl nüfus artışı gösteren bir başka şehir de Aichi. Endüstri bölgesi olarak anılan Aichi, özellikle yabancı işgücü göçü aldı. Nagazaki dışındaki bütün illerde geçen yıl yabancı ülkelerden göç miktarı artış göstermişti. Sadece Okinawa’da, ölüm sayısı doğum sayısını geçtiği için nüfus azaldı.

Küçük bir kayak kasabası olan Niseko da nüfus artışı yaşanan şehirlerden. Niseko, denizaşırı ülkelerden kayak yapmaya gelen turistler sayesinde gelişme gösterse de, Tokyo hâlâ Japonya’daki bürokrasinin çoğunluğunu, en iyi okulları ve en büyük şirketleri barındırması sebebiyle popülerliğini koruyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.