Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

CNN, Filistin için özgürlük isteyen yorumcusunun sözleşmesini feshetti

Washington Post’un haberine göre CNN, Birleşmiş Milletler toplantısında İsrail hakkında yaptığı değerlendirmelerin ardından sözleşmeli yorumcusu Marc Lamont Hill’i perşembe günü işten çıkardı.

Temple Üniversitesi’nde medya çalışmaları profesörü olan Hill, “nehirden denize kadar özgür Filistin” çağrısında bulunarak dikkatleri çekti. Hill konuşmasının tamamında “Bizler için sadece sözlerle değil politik eylemlilik, uluslararası dayanışma fırsatı var; bu dayanışma bize adaletin gerektirdiklerini verecektir, nehirden denize kadar özgür Filistin” dedi.

Bu açıklama muhafazakârların ve İsrail’in müttefiklerinin eleştirilerine hedef oldu; bu tarz çıkışların Hamas ve İsrail’i “ortadan kaldırmak” isteyen diğer grupların diline benzediği iddia edildi. Bazı ana akım Yahudi toplulukları, Hill’in sözlerinin İsrail’e karşı boykot, tecrit ve yaptırım hareketlerini desteklediğini söyleyerek hayal kırıklığına uğradıklarını dile getirdi.

CNN sözcüsü Barbara Levin, Washington Post’a yaptığı açıklamada “Marc Lamont Hill bundan sonra CNN’le sözleşmeli değildir” dedi. Şirket, Hill’in neden kovulduğuyla ilgili soruları yanıtsız bıraktı.

Hill: “Hamas’ı ima bile etmedim”

Marc Lamont Hill ise eleştirilere karşı çıkarak, itiraz edenlerin, sözlerine tasarladığının ötesinde mana yüklediğini söyledi. “Konuşmamın hiçbir noktasında Hamas’ı ima etmedim, desteklemedim; hatta Hamas’tan söz etmedim. Bu gerçek dışı” diyen Hill, çarşamba günü sosyal medyada “Özgürlüğü, adaleti, HERKES için kendi kaderini tayin etmeyi isteme hakkındaki yorumlarımda gayet açıktım” mesajını paylaştı.

Hill, işten çıkarıldığı perşembe günü ise daha uzun bir açıklama yaptı: “Filistin için özgürlüğü destekliyorum. Filistin için kendi kaderini tayin etme hakkını destekliyorum. İsrail’in bu konuyla hakkındaki uygulamaları ve politikalarını derinden eleştiriyorum. Yahudi karşıtlığını, Yahudileri öldürmeyi veya konuşmamla ilgili iddia edilen diğer şeyleri desteklemiyorum. Hayatımı bu tarz şeylerle savaşarak geçirdim.”

“Nehirden denize kadar” sözünün İsrail’i yok etmek isteyenlerin kullandığı bir ifade olduğu iddialarına karşı ise Hill, “Bu söylem 20. yüzyılın başlarına kadar dayanır ve hiçbir ideolojik gruba mal edilebilecek bir ifade değildir. Dediklerim tarihi olarak Filistin’in tüm bölgelerinin, Batı Şeria, Gazze, İsrail, Filistinliler için özgür, güvenli ve barışçıl alanlar olmaları gerektiği anlamına geliyor. Bunun Hamas’a özgü bir ifade olduğu düşüncesi yanlıştır” dedi.

“Etnik temizlik karşısında direndikleri için Filistinlileri kınayamayız”

Hill, Birleşmiş Milletler toplantısında yaptığı konuşmada şunları söylemişti: “Batı mitolojisinin tersine, Amerikan ırkçılığına karşı siyahi direnişi tamamen Mahatma Ghandi’den ve şiddet karşıtlığından gelmedi. Aksine köle ayaklanmaları, kendini savunma için uygulanan taktikler, Ghandi ve Dr. Martin Luther King’den ayrıymış gibi gözükse de özgürlüğü korumak ve güvenlik için eşit derecede önemlidir. Filistin halkıyla gerçek bir dayanışma içerisinde faaliyet göstereceksek, Filistin halkına da aynı politik olasılıkları ve fırsatı vermeliyiz. Filistin halkı ile dayanışma içerisinde olacaksak, işgal altındaki bir halka kendini savunma hakkını tanımalıyız. Barışa öncelik vermeliyiz fakat onu fetişleştirmemeli ve romantize etmemeliyiz. Her fırsatta şiddet karşıtlığını savunmalı ve teşvik etmeliyiz. Ancak devlet şiddeti ve etnik temizlik karşısında direndikleri, hiçbir şey yapmamayı reddettikleri için Filistinlileri kınayan dar politik çerçeveyi destekleyemeyiz.”

CNN’e “Filistin karşıtı muhabirler görev başında” eleştirisi

Kanalın bu tasarrufunu eleştiren pek çok gözlemci ise, CNN’in Filistin karşıtı muhabirlerin yaptıkları sert yorumlara rağmen işlerine devam ettiğini hatırlattı. Söz konusu muhabirlere örnek olarak, “Batı Şeria’daki herkes İsraillidir. Onlar Filistinli değiller, Filistinli diye bir şey yok. Orası İsrail’in toprağı” diyen Rick Santorum gösterildi.

 

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.