Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“AB’den ayrılalım” kararı Birleşik Krallık’ın dağılmasına mı yol açacak?

İngiltere’de yapılan Avrupa Birliği referandumunda “Ayrılalım” kararı çıkması ardından, gözler Avrupa Birliği’nin geleceğine çevrildi. Ancak esas tartışma Birleşik Krallık’ı (United Kingdom) oluşturan İngiltere, İskoçya, Kuzey İrlanda ve Galler cephelerinde yaşanıyor (Bkz. resim 1). Birleşik Krallık’a bağımlı olan bu ülkelerde referandum sonucunun farklılık göstermesi, bağımsızlık tartışmalarını bir anda alevlendirdi.

Referandumda İskoçların yüzde 62’si AB’de kalmak için oy kullandı. Kuzey İrlandalıların da yüzde 56’sı “Devam” dedi. Galler’de ise “Devam” diyenler, referandum genelinde olduğu gibi yüzde 48’de kaldı. Bu manzara İskoçları ve Kuzey İrlandalıları hemen harekete geçirdi.

Hayalleri suya düşen İskoçlar öfkeli. Brexit kararı ardından Başbakan Nicola Sturgeon düzenlediği basın toplantısında, ülkesinin AB’nin parçası olmaya devam etmeye kararlı olduğunu vurgulayarak, İşkoçya’nın Krallık’tan bağımsızlığını ilan etmesi için yeniden referanduma gidilmesinin kuvvetle muhtemel olduğunu açıkladı. İskoçya 2014’de düzenlediği bağımsızlık referandumunda, AB kaldıracının da etkisiyle Birleşik Krallık’ın parçası olmaya devam etmeye karar vermişti.

Halihazırda AB üyesi olan İrlanda Cumhuriyeti’nin sınır komşusu olan Kuzey İrlanda’nın Başbakan Yardımcı Martin McGuinness, bugün düzenlediği basın toplantısında İrlanda Cumhuriyeti ile birleşme konusunda seçim yapılması için çağrıda bulundu.

Krallık’ın Akdeniz’deki adası Cebelitarık’taki 30 bin seçmen de yüzde 96 “Kalalım” dese de, onlar da Brexit ile yüz yüze kaldırlar. Durumu fırsata çevirmek isteyen İspanya hükümeti harekete geçerek, AB’de kalabilmesi için Cebelitarık’ın İspanya egemenliğini de kabul etmesi çağrısında bulundu.

BirlesikKrallik
Resim 1: Birleşik Krallık, İngiltere, İskoçya, Kuzey İrlanda, Galler ve Cebelitarık’tan oluşuyor. (Cebelitarık görselde yer almıyor.)

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.