Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İspanya’da seçimler belirsizliği ortadan kaldırmadı

İspanya’da tekrarlanan seçimlerde Muhafazakâr Halk Partisi (PP) oyunu arttırarak birinci çıktı. Oyunu arttırabilen tek parti olan Başbakan Mariano Rajoy’un partisi PP meclisteki sandalye sayısını 122’den 137’ye yükseltti. İspanya’da diğer büyük parti olan sosyalist PSEO ikinci oldu. Uzun süre adı İspanya’daki değişimin baş aktörü olarak anılan Yunanistan’daki Syriza ile kıyaslanan “Unidos Podemos” ise üçüncü sırada kaldı. Merkez sağ parti Ciudadanos dördüncü sırayı aldı.

Bu sonuçların ardından PP en çok sandalyeyi alan parti olsa da, bu sayı tek başına hükümet kurmaya yetmiyor. İspanya’da hükümet kurulabilmesi için asgari 176 sandalye gerekiyor. Bu nedenle birkaç ay önce bir koalisyon kurulamadığı için tekrarlanan seçimlerden şu an için net bir sonuç çıkmış değil.

ispanya sonuçlar

Koalisyon görüşmeleri tekrar başlayacak

Seçimi kazanan Mariano Rajoy gece yaptığı konuşmada “Seçimleri kazandık. Ancak şu anki amacımız bütün nüfus için yararlı olabilmek. Hem bize oy verenler hem de vermeyenler için. Hizmetinizdeyiz” dedi. Rajoy, tek başına bir hükümet çıkmadığını belirterek her parti ile görüşme yapacaklarını ve bir ay içinde bir koalisyon hükümeti kuracaklarını umduğunu belirtti.

Seçimde sekiz sandalye kaybeden ve ardından “Bir an önce hükümet kurulmalı” diyen Ciudadanos’un Genel Başkanı Albert Rivera’nın konuşması koalisyona katılacaklarının işareti olarak yorumlanıyor. Ancak bu iki partinin toplam sandalye sayısı da koalisyon kurmaya yetmiyor.
Seçimlerden beklediği sonucu alamayan Podemos Partisi Genel Başkanı Pablo Iglesias ise sonuçların ardından özeleştiri yaptı: “Bu akşamın bizim için tatmin edici olmadığını söylemek isterim. Başka bir sonuç bekliyorduk. Ayrıca ilerici bloktan daha az destek aldığımız için endişeliyiz. Bu sonuçlar bizim için yeterli değil. Yarın seçim sonuçlarını inceleyeceğiz ve ülkemizde gelecekteki seçimleri kazanmak için daha çok çalışacağız.”

İspanya seçimlerinden birkaç gün önce Birleşik Krallık’ta gerçekleşen AB’den ayrılma referandumundan çıkan sonucun, halkın bir bölümünü PP için oy vermeye yönelttiği tahmin ediliyor.
İspanya bu sonuçların ardından Aralık ayından beri kurulamayan koalisyon için tekrar görüşmelere başlayacak. Ancak hükümetin kurulması şimdilik zor gözüküyor.

 

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.