Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Snowden: “Yanlış yapıyorsunuz”; Wikileaks: “Oportünistlik yapma”

Snowden: “Yanlış yapıyorsunuz”; Wikileaks: “Oportünistlik yapma”

Le Monde – 29 Temmuz 2016 – Damien Leloup

Çeviri: Haldun Bayrı

WikiLeaks’e neler oluyor böyle? Örgütün bir sürü gazeteciyle ve Twitter’da özel yaşamı savunan aktivistlerle karşılıklı çok sert atışmalar yaşadığı çalkantılı bir haftanın sonunda, ünlü bir eski müttefikinden, Edward Snowden’dan da sitemler geldi. “Bilgiye erişimin demokratikleştirilmesi hiçbir zaman bu kadar önemli olmamıştı; Wikileaks de bunun yapılmasına yardım etti. Ama en ufak iyileştirmeye husumetle yaklaşmaları bir hata” diye yazıyor Snowden, sitenin son yayınlarında sıradan yurttaşların kişisel verilerinin bulunmasına atfen.

WikiLeaks’in cevabı kendini fazla bekletmedi: “Oportünizmle Bayan Clinton’dan bir af koparamayacaksın.”

Buralara nasıl geldik? Bu sert atışma, Wikileaks’in Amerikan Demokrat Partisi üzerine son ifşa ettiklerinin damga vurduğu bir haftanın sonunda patlak verdi. Gizli belgelerin yayınında uzman olan site, Demokratlar’ın Ulusal Kongresi’nin (DNC) başlamasından hemen önce, 22 Temmuz’da, Demokrat Parti’nin iç yazışmalarındaki on binlerce e-postayı “DNC Leaks” adı altında erişime açmıştı.

Bu e-postaların çoğu, çoğunluğu Hillary Clinton’dan yana olan partinin üst düzey yöneticilerinin, Clinton’ın baş rakibi Vermont senatörü Bernie Sanders’ın önseçimlerdeki kampanyasını sabote etmeye kalkıştıklarını gösteriyordu. Bu ifşaatın akabinde DNC Başkanı Debbie Wasserman Schultz istifasını vermek zorunda kaldı.

Fakat 27 Temmuz Çarşamba günü, Philadelphia’da Demokrat Parti konvansiyonunun en hararetli yerinde, Barack Obama çok beklenen konuşmasını yapmadan hemen önce, WikiLeaks yeni bir belge yayınını Twitter’dan ilan ediyordu: “DNC Recordings”, yani “Demokratlar’ın Ulusal Kongresi’nin kayıtları”.

Bir ilginçliği olmayan kayıtlar

Ama DNC Recordings, DNC Leaks’in yol açtığı etkiyi yaratmaktan uzak kaldı. Önemli bilgiler içermiyordu: WikiLeaks tarafından internete konan yirmi dokuz mp3 dosyası, partinin telefon santraline bırakılan mesajlardı. Clinton yanlılarının Sanders’ın kampanyasından şikâyet ettikleri işitiliyordu; ama aynı zamanda kişisel mesajlar da vardı, hayvanat bahçesindeki filden bahseden bir babayla kızının konuşmalarının bir bölümü gibi…

WikiLeaks’in DNC Recordings’i ilan ettiği mesaj internette büyük ölçüde mavra konusu oldu –üstelik belgeler zaten Cuma gününden beri internetteydi. Bilişim güvenliği alanında nüfuz sahibi birçok şahsiyet seslerini yükselterek bu belgelerin yayınlanmasını eleştirdiler; üstelik DNC Leaks, DNC’nin işleyişi üzerine ifşaat haricinde, partiye bağış yapanların kişisel verilerini de (telefon numaraları, pasaport numaraları, vb.) içeriyordu.

Belgelerin içeriğinin ötesinde, bunları yayınlamak için seçilen an da, Wikileaks ile Clinton’ın destekçileri ve çok sayıda Amerikan medya kuruluşu arasında sert bir dalaş çıkmasına yol açtı. Demokrat adayın yakınları siteyi Cumhuriyetçi aday Donald Trump’ın ekmeğine yağ sürmekle ve neredeyse açık açık, DNC Leaks dosyalarını Rus gizli servislerinin aracılığıyla ele geçirmekle suçluyorlar.

WikiLeaks Rusya’yla her türlü bağı defaatle inkâr etti; Moskova ise bu suçlamaları saçma bulduğunu belirtti. Ama belgelerin yayımlanma zamanlaması, içinde The New York Times’ın da bulunduğu çok sayıda gözlemciye, DNC Leaks’in yayın tarihinin Clinton’a zarar vermek için fütursuzca seçildiğini söyletiyor. Bu suçlama da Wikileaks tarafından şiddetle reddediliyor; “azami görünürlük”ten istifade etmek için Demokrat Parti Konvansiyonu’nun ilk gününü seçtiklerini ileri sürüyorlar.

Eleştiriler çoğalıyor

Haftalardır Wikileaks çok sayıda dosyayı kullanma tarzı üzerine bir dizi eleştiriye muhatap oluyor; eleştirenler arasında –bir yenilik olarak– genellikle Julian Assange’ın sitesini destekleyen kişiler de var. Bilhassa ABD’de, Twitter’da kişileri taciz etmeleri için takipçilerini sık sık kışkırtmış olduğu için Twitter’dan kovulan militan Neo-Con gazeteci Milo Yiannopoulos’u Wikileaks’in savunması, çok sayıda “ilerici” şahsiyet tarafından pek hoş karşılanmadı.
Fransa’da, Wikileaks’in Twitter hesabından Nice saldırısının sansürsüz görüntülerinin yayınlanması da ne istediklerinin geniş ölçüde anlaşılamamasına yol açtı. Télérama dergisi yazarı Olivier Tesquet tarafından şiddetle eleştirilen WikiLeaks, bu görüntülerin yayınlanmasının, “hem solda hem sağda, olup bitenleri halının altına süpürmek isteyenler”e gerçekliği göstermek bakımından önemli olduğunu belirtti.

Site anti-semitizmle suçlanan muğlak bir tweet’i sonrasında da çok sayıda kınama aldı; sonunda Wikileaks, Neonaziler’le Clinton destekçilerinin kasten yanlış anladıklarını söylediği tweet’i sildi.

AKP’nin e-postaları

Bu hafta, site, “AKP’nin e-postaları” diye adlandırdığı ve Türkiye’de iktidarda olan Adalet ve Kalkınma Partisi’nin server’ından korsanlıkla ele geçirdiği yaklaşık 300 bin e-postanın yayınındaki sunumundan ötürü de sert eleştiriler aldı. WikiLeaks bu belgeleri bir süre önce ele geçirdiği, fakat 15 Temmuz’daki başarısız darbe girişimi ve bunu izleyen baskıların akabinde yayınını öne almış olduğu açıklamasını getirdi. Dosyaların yayınlanmasından hemen sonra Wikileaks sitesi Türkiye’de yasaklandı.

Yalnız bir sorun vardı: Basının bir kısmı tarafından biraz acullukla “Erdoğan Leaks” diye takdim edilen e-postalar, hiçbir önemli ifşaat barındırmıyordu; esasen sıradan grup tartışmaları ve iktidar partisine sıradan yurttaşlar tarafından gönderilmiş mesajlar içeriyordu.

Yine burada da, bu bilgilerin darbe girişimi sonrasında hemen yayınlanması, Türk aktivistler ve gazeteciler tarafından sertçe eleştirilmesine yol açtı; ama esas sorun yaratan konu, Wikileaks tarafından sosyal medyada verilerin “tam kaynağı” diye yayınlanan bağlantıda ortaya çıktı.

Bu bilgileri Archive.org’da yayınlayan güvenlik araştırmacısı Michael Best’in de daha sonra hatalı olduğunu kabul ettiği bu kaynak, Türk yurttaşların kişisel verileri ve posta adresleriyle beraber aslında neredeyse bütün seçmen kütüklerini içeriyordu.

Snowden’la girilen dalaş

Bir sürü gazeteciyle ve Twitter’daki özel yaşam savunucusu aktivistle karşılıklı çok sert atışmalar yaşadığı çalkantılı bir haftanın sonunda, Wikileaks’e, ünlü bir eski müttefikinden, Edward Snowden’dan da sitemler geldi. “Bilgiye erişimin demokratikleştirilmesi hiçbir zaman bu kadar önemli olmamıştı; Wikileaks de bunun yapılmasına yardım etti. Ama en ufak iyileştirmeye husumetle yaklaşmaları bir hata diye yazdı Snowden, sitenin son yayınlarında sıradan yurttaşların kişisel verilerinin bulunmasına atfen.

WikiLeaks’in cevabı kendini fazla bekletmedi: “Oportünizmle Bayan Clinton’dan bir af koparamayacaksın.”

FransizKultur

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.