Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Torbadan çıkan ve düşen yasalar

“Yatırımların Proje Bazında Desteklenmesi, İki İl Merkezinin Değiştirilmesi ve Bazı Kanun ve KHK’larda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı”nın Meclis’teki görüşmesi bu sabaha karşı bitti. “Torba yasa” olarak bilinen tasarının 80 maddesi kabul edilirken bazı maddeleri yasalaşmadı.

Hakkari ve Şırnak il olarak kaldı
Tasarının en çok tartışılan maddelerinden biri Hakkari ve Şırnak’ın il olmaktan çıkartılıp Yüksekova ve Cizre’nin il yapılmasıydı. Konuya ilişkin Hakkari’de birçok eylem yapılmış hatta Yılmaz Erdoğan’ın da yer aldığı Hakkari’den bir heyet TBMM’yi ziyaret etmişti. Dün yapılan oylamada bu iki ilin ilçe olması kabul edilmedi ve il olarak kaldı.

Belediyelere kayyum atanmayacak
Meclis’te yer alan dört partinin de ortak önergesi ile terör suçu nedeniyle görevden uzaklaştırılan belediye başkanı, başkanvekili ve meclis üyelerinin yerine İçişleri Bakanı ve vali tarafından görevlendirme yapılması yani kayyum atanması olarak bilinen düzenlemeler tasarı metninden çıkarıldı.

Özelleştirmeler çıkarıldı
110 kurum ve kuruluşun özelleştirilmesine ilişkin 35. Madde de tasarıdan çıkarıldı. Tasarıya göre TRT, Atatürk Orman Çiftliği, GAP Başkanlığı, Devlet Su İşleri, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü gibi kuruluşlar, yani neredeyse Cumhuriyet tarihinin birikimi olan kamu varlıkları özelleştirilecekti.

75. Madde kabul edildi
Öte yandan tasarının ortaya çıktığı ilk günden beri tartışma konusu olan doğal alanlarda yatırımın önünün açılacağı korkusuna neden olan 75. Madde onaylandı. Böylece Ekonomi Bakanlığı’nın proje bazında desteklediği yatırımlar ve bu yatırımlar için diğer kanunlarla getirilen izin, tahsis, ruhsat, lisans ve tesciller ile diğer kısıtlayıcı hükümler Bakanlar Kurulu kararıyla kaldırılabilecek. Ayrıca devletin alım garantisi vermesi de mümkün olacak.

Orman Kanunu’na da yeni düzenlemeler geldi. Kamu hizmetine sunulamayacak olan ve orman niteliğini kazanan taşınmaz üzerinde bulunan fabrika ya da ticarethaneler, 49 yıllığına kiraya verilebilecek. Düzenlemeyle orman arazileri üzerine kurulduğu için dava konusu olmuş, ruhsatları iptal edilmiş fabrika ve ticarethanelere işlerlik kazanmasının yolu açılmış oldu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.