Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

2016 Rio Paralimpik Oyunları başlıyor

18 Eylül’e kadar sürecek Paralimpik Oyunları’nın açılışı Brezilya’da Rio’nun Maracana Stadyumu’nda yapıldı. 160 ülke geçiş yaptı, tribünlerde 50 binden fazla seyirci açılışı takip etti.

Paralimpik Oyunlarının tarihçesi

Paralel ile olimpik’in birleşmesinden oluşan “paralimpik” kelimesi “paralel olimpiyat” anlamına geliyor. (İngilizce engelli anlamına gelen “paralyzed” ve “olympic” sözcüklerinin bileşimi)
İlk Paralimpik Oyunlar 1948’de, az sayıda 2. Dünya Savaşı’nda savaşmış İngiliz askerleri arasında düzenlendi. Zamanla 21. yüzyılın uluslararası ikinci büyük spor yarışması haline geldi. 1988 Seul Yaz Oyunları ve 1992 Albertville Kış Oyunlarından bu yana Paralimpik Oyunlar Olimpiyat Oyunları ile aynı tesislerde yapılıyor.

rio-1

Açılışta neler yaşandı

Türkiye saatiyle 00:15’te başlayan törene 4300’den fazla sporcu ve yaklaşık 50 bin izleyici katıldı.
Törende 160 ülkenin takımı geçiş yaptı.

Yaklaşık 2 saat süren töreni dünya genelinde milyonlarca kişi izledi.

ABD’li sporcu Aaron Wheelz, özel tekerlekli sandalyesiyle 17 metrelik bir rampadan atladı.

firat

‘Çeşitliliğin gücü’ teması işlenen törende her takım bir yüzünde ülkelerinin bayrakları, diğer yüzünde sporcuların fotoğrafları olan yapboz parçaları taşıdı.

Parçalar bir araya getirilerek büyük bir kalp oluşturuldu.

Yeni Devlet Başkanı Temer yuhalandı

4300 sporcunun madalya mücadelesi vereceği organizasyonda Brezilya Devlet Başkanı Michel Temer, bazı seyirciler tarafından yuhalandı. Böylece, Çarşamba günü göreve başlayan yeni Devlet Başkanı, katıldığı ilk organizasyonda protesto edilmiş oldu.

4 gün önce de, Rio de Janeiro ve Sao Paulo kentlerinde, Temer’in devlet başkanlığına karşı çıkan on binlerce kişi sokağa inerek, tepki göstermişti.

Türkiye adına mücadele verecek sporcular

Türkiye, oyunlarda, bedensel engellilerde 49, görme engellilerde 29 ve özel sporcularda 1 olmak üzere toplamda 79 sporcu ile mücadele verecek.

Londra’daki oyunlarda Türkiye, 1 altın, 5 gümüş ve 4 bronz almıştı. Tek altın halterde Nazmiye Muslu ile gelmişti.

Türkiye’yi, Bedensel Engelliler Federasyonu’ndan; atıcılık dalında 8, masa tenisinde 9, okçulukta 8, atletizmde 4, halterde 4, yüzmede 3, tekerlekli sandalye basketbolunda 12, Görme Engelliler Spor Federasyonu’ndan; B1 futbolda 8, kadınlar golbolde 6, erkekler golbolde 6, judoda 4, atletizmde 5, özel sporcular spor federasyonundan ise gülle atmada 1 sporcumuz temsil edecek.

Rio’da ilk günün programı

16:00 Atletizm
21:45 Türkiye-Japonya Basketbol Karşılaşması
23:30 Atletizm
02.30 Masa Tenisi

Mülteciler takımı

Uluslararası Olimpiyat Komitesi, kapılarını ilk kez mültecilere açtı. 2016 Rio Olimpiyatları’nda yarışacak mülteci takımı 2 kişiden oluşuyor: Suriye’deki iç savaş sırasında bacağını kaybeden yüzücü İbrahim el Hüseyin ile İranlı diskçi Shahrad Nasajpour.

Mülteci atletler kendi ülkelerini temsil edemeyecek, bayrakları olmayacak, milli marşları çalınmayacak. Olimpiyat Bayrağı altında yarışabilecek ve madalya alırlarsa olimpiyat marşı çalacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.