Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

2016 Nobel Barış Ödülü adaylarında sürpriz isimler

Nobel Barış Ödülü yarın sahibini bulacak. Ödül için bu sene 148’i organizasyon, 228’i bireysel olmak üzere 376 aday var. Son yıllarda aday sayısındaki artış, dünyada barış arayışının geldiği noktayı gösterirken sürpriz isimler de listede yer aldı.

Nobel Ödülleri’nde adaylık süreci gizli işliyor ve adayların isimleri açıklanmıyor. Ancak bu sene de basına adaylarla ilgili bazı bilgiler sızdı. Bunlara göre adaylar arasında göze çarpan isimler şu şekilde:

Almanya Başkbakan’ı Angela Merkel, Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, “Timoşenko” olarak bilinen FARC lideri Rodrigo Londono, NASA eski çalışanı ve gizli belgeleri sızdırmakla bilinen Edward Snowden, IŞİD’in elinden kurtarılan ve daha sonra Birleşmiş Milletler elçisi olan Ezidi Nadia Murad Basee Taha, İran ve Batı arasında nükleer görüşmeleri düzenleyen komisyon, Papa Francis ve ABD Başkan adayı Donald Trump.

Kurumlar bazında Kolombiya ve FARC da aday olarak gösterilmişlerdi. Fakat barış anlaşmasına yönelik düzenlenen referandum sonucunun hayır çıkmasıyla, Barış Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Kristian Berg Harpviken’in açıklamasına göre listeden çıkarıldı.

Timochenko ve Santos

Kolombiya Devlet Başkanı Santos ve FARC gerillaları lideri Londono 52 yıllık savaşı sonlandıran barış süreci başlatmışlar ve bunu barış anlaşması ile nihayete erdirmek istemişlerdi. Barış anlaşması, referandum sonucunda Kolombiyalılar tarafından kabul edilmedi fakat iki lider de barış çabalarından geri adım atmayacaklarını ilan etti. Bu nedenle ödül için isimleri öne çıkan adaylar olarak görülüyor.

İran- Batı nükleer anlaşma ekibi

iran

İran ve Batı arasında son yıllardaki siyasi münasebetlerin odağında hep nükleer çalışmalar ve onun yaratacağı tehlikeler yer aldı. İran’a Batı tarafından uygulanan yaptırımlar siyasi ortamı daha da gergin hale getirmişti. 2015’in temmuz ayında nükleer çalışmalar konusunda Batı ve İran nihayet ortak bir zemin buldu ve nükleer anlaşma imzalandı. Bu anlaşmada özel yer edinen ekip de Nobel Barış ödülünde adaylar arasında yer alıyor.

Edward Snowden

Edwar Sonowden, 2013 yılında NASA’nın ABD vatandaşlarını ve çeşitli yabancı ülke liderlerini elektronik takibe aldığını gösteren belgeler sızdırmıştı. Bunun üzerine ABD’de hain ilan edilmiş ve ülkeyi terk etmek zorunda kalmıştı. Avrupa Parlamentosu üyesi ülkeler geçen yıl Snowden’ın “Uluslararası İnsan Hakları Savunucusu” statüsünü kabul etmiş ayrıca hakkında bulunan adli suç duyurularının da düşürülmesini talep etmişti.

Angela Merkel

Merkel, Alman kamuoyunun tepkisine rağmen 2015’te Suriyeli mültecilere ülkesinin kapılarını açmıştı. Geçen sene de aday olarak gösterilen Merkel, Suriyeli mülteciler konusundaki çabalarından dolayı bu sene de aday oldu.

Papa Francis

Papa, hem devlet adamlarına hem de halka mültecilere ve yoksullara karşı kapılarını açmalarını söylemişti. İklim değişikliğini, mülteci sorununu ve yoksullukla mücadeleyi gittiği her yerde dillendiren Papa Francis, güçlü bir aday olarak görülüyor.

Nadia Murad Basee Taha

nadia-murad-basee-a-21

Nadia, 2014 yılında IŞİD tarafından Irak’ta köyleri basılarak kaçırılan yüzlerce Ezidi kadından biri. Annesi ve 6 kardeşinin öldürülmesine şahit oldu. Bir yıl boyunca IŞİD’in elinde kaldı ve esaret altında tecavüze, şiddete maruz kaldı. Musul’da IŞİD’in elinden kaçabilmeyi başardı. Birleşmiş Milletler elçisi olan Nadia, Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi’nde (UNODC) çalışıyor. İnsan ticareti mağdurlarının sorunları ile ilgileniyor.

Hazırlayanlar: Oral Orpak & Ali Emre Mazlumoğlu

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.