Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Olimpiyat adaylığından kaçan kaçana

2024 yılında 33. düzenlenecek Yaz Olimpiyat Oyunları için aday olan kentler bir bir çekiliyor. Daha önce Boston ve Hamburg’un geri çekildiği oyunlar için son olarak Roma da adaylıktan vazgeçti.

İtalya’nın başkenti Roma, belediye başkanı Virginia Raggi’nin adaylık için karşıt görüşü nedeniyle daha önce 1960’ta ev sahipliği yaptığı Olimpiyat Oyunları için 2024 adaylığından çekildi. Bugün Roma’da bir basın toplantısı düzenleyen İtalya Olimpiyat Komitesi Başkanı Giovanni Malago, “bugün bizim için oyunlar bitti. Ama eğer biri oyunların bitmediğine karar verirse bu artık bize kalmış bir şey değil. Biz bugün oyunları sonlandırıyoruz. Bu kadar!” dedi ve Uluslararası Olimpiyat Komitesi’ne bir mektup yazarak adaylık başvurusunu durdurduğunu açıkladı.

1

Raggi daha önce yaptığı açıklamalarda da birkaç kez olimpiyatlara ait olumsuz bakışını sergilemişti. Olimpiyatlara evet demenin sorumsuzluk olacağını belirten Raggi, oyunların, Roma’yı “borç ve çimentoya” boğacağını ileri sürmüştü.

Geçen ay Tokyo’da yapılan bir panelde Tokyolu yöneticiler 2020 yılında düzenlenecek oyunların maliyetinin 30 Milyar Dolar’a kadar çıkabileceği konusunda uyarılarda bulunmuştu. 2024’te düzenlenecek oyunların maliyetinin daha fazla olabileceği tahmin ediliyor.

Sadece üç aday kaldı

Bir yıl önce ABD Olimpiyat Komitesi Başkanı Scott Blackmun da daha önce aday oldukları olimpiyat oyunları için adaylıktan çekildiklerini açıklamıştı: “2024 Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları için Boston halkının çoğunluğunun desteğini sağlayamadık, bu nedenle diğer rakipleri yenmek için vereceğimiz teklifin Bostonlular tarafından mutlulukla karşılanmayacağını düşünüyoruz. Sonuç olarak karşılıklı bir anlaşmaya vararak adaylıktan çekiliyoruz.”

Boston’da adaylık süreci sırasında birden fazla anket düzenlenmiş ve bu anketlerde halkın olimpiyat oyunlarını desteklemediği sonucu çıkmıştı.

2015’in Kasım ayında ise Hamburg da adaylıktan çekildiğini açıkladı. Hamburglular arasında yapılan oylama, belediye yöneticileri için şok etkisi yaratmış, halkın yüzde 51.6’sı olimpiyat oyunlarını istemedikleri yönünde oy kullanmıştı. Hamburgluların bu kararında oyunların terörizmin hedefi haline gelme ihtimali de etkili olmuştu.

Ancak Alman gazeteleri oylamanın sonucunun sadece terör etkisiyle açıklanmaması gerektiğini belirtmiş ekonomik yönüne de vurgu yapmıştı.

Oylamanın ardından Almanya Olimpiyat Komitesi Başkanı Alfons Hörmann “Anlaşılan o ki olimpiyat ruhu ve Almanya şu an için birbirine bağlı değil” demişti.

Böylelikle adaylık için başvurusunu devam ettiren sadece üç ülke kaldı. Paris, Budapeşte ve Los Angeles, Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından Eylül ayında belirlenecek ev sahipliği için yarışmaya devam edecek.

Daha önce halk arasında büyük heyecana neden olan, ülkelerin ev sahibi olmak için yarıştığı ve yapılan şehirlere büyük katkılar sağlayan olimpiyat oyunlarının halk tarafından artık neden bir istenmeyen bir organizasyon olduğunu konunun uzmanlarına sorduk.

Alp Ulagay: “Bilinçli vatandaşlar bütçe konusunda hesap soruyorlar”

Olimpiyat oyunlarının, Dünya Kupası gibi turnuvalarla beraber mega etkinliklerin arasında yer aldığını söyleyen Ulagay, bu organizasyonların son derece pahalı hale geldiğini söyledi. Bu durumun söz konusu  bölgelerde yaşayan insanlar tarafından sorgulandığını dile getirdi: “Özellikle batı Avrupa’da ve ABD’de birçok şehir olimpiyat adaylığına giriştikten sonra ya halkın oyları ve tepkisiyle ya da başkan problemlerle adaylıktan vazgeçmek zorunda kaldı. Roma’nın çekilişi bu durumun son ama en etkili örneği oldu. Olimpiyata harcanan paranın doğrudan geri dönüşü her zaman mümkün olmuyor. Bilinçli vatandaşlar artık bütçenin nereye kullanılması gerektiğiyle ilgili hesap soruyorlar ve bu konuda şeffaf olunması gerektiğini savunuyorlar.”

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/287469294″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

Şevket Furkan Erbay: “Oyunların masrafını tek bir ülkenin kaldırması artık çok zor

Olimpiyat oyunlarının dev bütçelere ulaştığına vurgu yapan Erbay, orta-üst seviyede ekonomisi olan ülkelerde bile oyunların bütçesinin karşılanamadığı söyledi. Bu durumun olimpiyat oyunlarının düzenlenmek istediği ülkelerdeki insanların hükümetlere karşı isyan etmesine neden olduğunu belirtti. Yine oyunlarda artan branş sayısının ve üst üste bindirilen programın hem izleyiciler hem de yöneticiler için içinden çıkılmaz bir hal aldığını vurguladı. Artan maliyetler nedeniyle ileride olimpiyatların birkaç ülkede ortak olarak düzenlenebileceği tahmininde bulundu.

Erbay öte yandan oyunlarda yaratılmaya çalışılan şoven havanın da oyunlara kötü etki yarattığının altını çizdi: “Rio biterken Organizasyon Komitesi Başkanı heyecanla ‘birliğimizi, gücümüzü gösterdik, Brezilya tek bir parça halinde oyunlara sahip çıktı’ diyordu, oysaki kamera biraz yana çevrilse bir sürü protesto edilen insan görülecekti. Brezilya onu söylediği gibi tek parça değil aksine ortadan ikiye bölünmüş haldeydi. Oyunlar artık şoven bir dille pazarlanıyor. Mesela 2024 adaylarından Budapeşte de tarihi, kültür ve spor mirası olarak oyunları hak etse de Orban yönetimi, bunu ‘büyük Macaristan’ı yeniden inşa etmek’ için yaptığını söylüyor”

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/287492436″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

Dağhan Irak: “Olimpiyatların kendi şehrimde yapılmasını istemem”

Rio Olimpiyat Oyunları’nın ardından yaptığımız yayına Strazburg Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Dağhan Irak katılmıştı. Yayının ilk bölümünde Rio’da oyunların düzenlenmemesi için yapılan protestoların nedeni konuşulmuş, Irak olimpiyatların yapılan şehirlere nasıl zararlar getirdiğini açıklamıştı. Türkiye’nin adaylık sürecine de açıkça karşı çıktığını söyleyen Irak, olimpiyat oyunlarının kendi şehrinde yapılmasını istemediğini söylemişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.