Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Suriye krizi, Fransa ile Rusya’nın arasını daha fazla açıyor

k2
Saint Trinite Kilisesi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Paris’teki Rus Ortodoks Kültürel Merkezi’nin açılışı için yapacağı geziyi erteledi. 19 Ekim’de gerçekleşmesi planlanan açılış Rusya için sembolik bir önem taşıyor. 10 yıldır çalışmaları süren proje kapsamında papaz okulu, Ortodoks çocuklar için dini merkez ve konser salonu yer alıyor.Ortodoks kültür merkezi projesi Fransa’da tartışmalara sebep olmuştu. Eyfel Kulesi’nin hemen yakınında yer alan bina 37 metre yükseklikteki kubbesiyle kentin siluetini bozacağı gerekçesiyle sivil toplum kuruluşları tarafından eleştirilmişti. 4 bin metrekarelik geniş bir alanı kapsayacak olması de diğer bir anlaşmazlık konusuydu.

https://www.youtube.com/watch?v=Wo0mFsq4Zzs

Rusya’nın büyük önem verdiği açılışla ilgili olarak Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande Strazburg’daki Avrupa Konseyi’nde yaptığı konuşmada, “Putin’e katılacağı törenlerde kendisine eşlik edemeyeceğimi ancak Suriye’yle ilgili konuşmak için bir araya gelebileceğimizi ilettim, bunun üzerine kendisi, ziyaretini erteleme kararı aldığını söyledi.”

1

Rusya’nın “veto” kararı krizi tırmandırdı

İki ülke arasındaki krizin arka planında, Suriye’deki iç savaşta birbirlerine düşman kesimleri desteklemeleri var. Fransa son olarak, Halep’teki sivil bölgelere hava saldırılarıyla ilgili olarak Rusya’nın “savaş suçu” işlediği iddiasında bulunmuştu. Halep’e insani yardım gönderilmesi ve çatışmaların sonlandırılmasına yönelik Fransa ve İspanya tarafından hazırlanıp Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne sunulan karar tasarısı Konsey daimi üyesi Rusya tarafından veto edilmişti.

Bu tasarı hakkında Putin “Geçmeyeceğini bile bile tasarı sunuyorlar. Vetoyu kışkırtmak için” diye konuşmuştu. Vetonun ardından Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin Suriye’de savaş suçu işlediği iddialarıyla ilgili Rusya hakkında soruşturma başlatmasını istemişti.

Erdoğan-Putin’in Suriye işbirliği

Putin’in, Paris ziyaretini erteleme kararını, İstanbul ziyaretinin hemen ardından alması Rus Kommersant gazetesi tarafından Rusya ve Türkiye arasında Suriye üzerine bazı kararlar alınmış olabileceği şeklinde yorumlandı. Türkiye’nin tampon bölge kurmak için Kürtlere karşı operasyon yürütme niyetinde olduğu, bu nedenle Şam ve Moskova engeline takılmadan hareket etme sözü aldığı kanısı var. Karşılığında Türkiye’nin de Rusların işini kolaylaştırmak adına Halep’teki bazı radikal gruplara yaptığı yardımları keseceğinden ileri sürülüyor.

erdgn

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.