Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AB ile Kanada’nın arasına Belçika’daki Valonlar girdi

AB ile Kanada arasında bu Perşembe imzalanması öngörülen CETA (Comprehensive Economic and Trade Agreement) Anlaşması Belçika’daki Valon yönetiminin itirazı üzerine imzalanamıyor.

AB ile Kanada arasında, özellikle tarım ürünlerinin ithalat ve ihracatını kolaylaştırmak, gümrük vergilerini düşürmek ve bu şekilde AB ile Kanada arasındaki ticaret hacmini arttırmayı hedefleyen CETA Anlaşması’na bir süredir Avrupa Birliği’ndeki çevre aktivistleri, sendikacılar, Avusturyalı ve Belçikalı sosyalistler karşı çıkıyordu.

CETA sayesinde AB ihracatçılarının gümrük vergisinden yılda 500 milyon Avro tasarruf etmesi bekleniyordu fakat Valonlar, anlaşmanın çiftçiler ve refah standartları için bir tehdit olduğu görüşünde.

Yedi yıldır üzerinde çalışılan anlaşmanın imzalanması için Kanada Ticaret Bakanı Chrystia Freeland geçtiğimiz aylarda birçok Avrupalı liderle görüşmüştü. Geçtiğimiz hafta Valon Bölgesel Parlamentosu’nun itirazı ile gündeme oturan kriz hakkında Freeland, “Bana ve Kanada’ya göre çok açık ki; AB şu an, Kanada gibi Avrupalı değerlere sahip bir ülkeyle bile uluslararası bir anlaşma yapabilecek durumda değil” dedi ve ekledi: “Kanada hayal kırıklığına uğradı.”

Geçen hafta anlaşmanın imzalanmasını reddeden Valonlar, anlaşmanın çok uluslu şirketlere aşırı güç vereceğini iddia ediyor. Valon yönetiminin bugün red kararını yinelemesi üzerine, Belçika Başbakanı Charles Michel, anlaşmayı imzalamayacaklarını Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk’a bildirdi.

Diğer 27 AB ülkesinin onayladığı ve 3.6 milyon nüfuslu Valonların itiraz ettiği CETA anlaşması, imzalanması halinde toplam 508 milyon Avrupalı’nın yanı sıra 36.3 milyon Kanadalı’yı etkileyecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.