Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa’da merkez sağ ön seçimlerinde “en sağdaki” Fillon kazandı, Sarkozy kaybetti

Fransa’da merkez sağda ön seçimlerin ilk turu sonuçlandı. İki eski Başbakan François Fillon ile Alain Juppé ve eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin yarıştığı, merkez sağ koalisyonu Cumhuriyetçiler (“Les Républicains”) tarafından düzenlenen seçimi sürpriz şekilde açık farkla François Fillon kazandı. Fillon oyların yüzde 44,1’ini, Juppé yüzde 28,6’sını alırken, Sarkozy yüzde 20,6 oy ile bir üst tura kalma şansını yitirdi. Diğer dört aday ise yüzde 3’ü geçemedi. Haziran ayındaki anketlerde oyların ancak yüzde 8’ini alabileceği öngörülen Fillon, “ekonomik ve sosyal alanda en sağdaki aday” olarak gösteriliyordu.

Katılımın beklenenden çok daha yüksek olduğu ve 4 milyonun üzerinde oyun kullanıldığı ön seçimden galip çıkan Fillon, “Hiçbir şey ulusumuzun gururu için şahlanmasını durduramaz” dedi. Son turda Fillon ile yarışacak olan Juppé ise, “Bana inananlar, inançlarım için mücadele etmeye karar verdim.  Fransa’yı en kötü maceralara taşıyabilecek Ulusal Cephe’ye karşı durmak için halkımız bir araya gelmeli” diye konuştu.

Hayal kırıklığı yaşayan eski Cumhurbaşkanı Sarkozy, “Özel tutkularıma daha çok, kamuya dair tutkularıma daha az zaman ayıracağım bir hayata geçmemin tam zamanı. Üzgün değilim. Ülkem için en iyisini diliyorum. Fillon’un görüşleri benimkilere Juppé’ninkilerden daha yakın. Fillon’a oy vereceğim. Seçmenlerim ise kime oy vereceklerine kendileri karar vereceklerdir” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.