Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Almanya yalan haberlerle mücadele merkezi kuruyor

Almanya, internette yayılan yalan haberlerle mücadele konusunda kurumsallaşmaya gidiyor. Der Spiegel’in haberine göre Almanya Federal İçişleri Bakanlığı, Başbakanlık bünyesinde, yalan haberler ve bilgi kirliliğiyle mücadele için bir merkez kurulması için harekete geçti. “Dezenformasyonla Mücadele Merkezi” adını alması beklenen merkez, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in sözcüsü Steffan Seibert’in başında bulunduğu Federal Basın Ofisi’ne bağlı olarak çalışacak.

Kasım ayındaki ABD Başkanlık seçimleri sürecinde yalan haber ve bilgi kirliliğiyle ilgili yaşananlar, 2017 yılında genel seçim sürecine girecek Almanya’nın iç siyasetinde de tartışmalara yol açtı. Yalan haber yayanlara karşı uygulanacak cezaların sertleştirilmesini isteyen, koalisyon ortakları Hıristiyan Demokrat Partili (CDU) ve Sosyal Demokrat Partili (SPD) siyasilerin teklifleri üzerine harekete geçen İçişleri Bakanlığı konuyla ilgili bir çalışma metni hazırladı. İlgili metinde, iç siyaseti manipüle etmek için yayılan yalan haber ve dezenformasyon faaliyetlerinin arkasında Rusya’nın bulunduğu vurgusu dikkat çekti. Almanya’da 2017 yılında genel seçimlerin yapılacak olması nedeniyle, konuyla ilgili tedbirlerin “ivedilikle alınması” tavsiye edildi. Bu çerçevede, yalan haber ve bilgi kirliliğiyle mücadele etmek için Başbakanlık bünyesindeki Federal Basın Ofisi’nde “Dezenformasyona Karşı Mücadele Merkezi” adında bir birimin kurulması önerildi. Metinde ayrıca, Almanya’daki Rusya ve Türkiye kökenlilerin dezenformasyona en açık gruplar olduğu bilgisi de yer alırken, bu grupların “siyasi konularda bilinçlendirilmesi” için gerekli çalışmaların yapılması da tavsiye edildi.

İçişleri Bakanlığı’nın önerisine temkinli yaklaşanlar da var. Yeşiller Partisi’nden Volker Beck, Anayasa’da yer alan ifade özgürlüğünün, saçma düşünceleri ve yanlış kanaatleri de koruduğunu, nefret, aşağılama gibi suçlarla ilgili cezaların kanunlarda zaten düzenlendiğini belirterek; sorunun daha fazla ceza talep etmekle değil, mevcut kanunların doğru uygulanmasıyla çözülebileceğini söyledi. Önde gelen enformasyon teknolojisi firmalarından Bitkom’un yöneticisi Bernhard Rohleder de, İçişleri Bakanlığı’nın önerisinin bir “sansür canavarı”na dönüşebileceğini dile getirdi.

Almanya’da bu gelişmeler yaşanırken yalan haberlerle mücadele tartışmasıyla ilgili bir açıklama da Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker’den geldi. Juncker, Facebook ve Google gibi internet devlerine yalan haberlerle mücadele etmeleri çağrısında bulundu. Juncker, bu mücadelenin adı geçen firmaların kendi güvenilirlikleri için de önemli olduğunu ve güvenilirliğin bu firmaların “tek sermayesi” olduğunu vurguladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.