Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çin, astronomik transfer harcamalarına dur diyor

Çin, yıldız futbolcuların transferine servetler harcayan futbol kulüplerinin para musluklarını kısmaya hazırlanıyor. Dünyaca ünlü futbol yıldızlarına astronomik rakamlar harcanmasının, ülkenin genç yeteneklerinin önünü kapadığını düşünen Çin yönetimi, aşırı transfer harcamaları konusunda tedbirler almayı planlıyor.

Devlet önlem almaya hazırlanıyor

Çin Halk Cumhuriyeti’nin en yüksek yönetim organı sayılan Devlet Konseyi’ne bağlı Spor Genel İdaresi’nin sözcüsü, Çin futbol kulüplerinin astronomik harcamalarını “para yakma” olarak nitelendirdi ve bunun yeni yeteneklerin yetiştirilmesinin savsaklanmasına neden olduğunu söyledi. Sözcü ayrıca, “bu salt parasal bir sorun değil, kısa vadeli başarı ve sansasyonlar için uzun vadeli hedefler görmezden geliniyor” dedi.

Spor Genel İdaresi sözcüsü konuyla ilgili alınacak tedbirleri ise şöyle sıraladı: Kulüplerin finansal yapılarının daha sıkı araştırılması ve denetlenmesi; transfer harcamaları için bir üst sınır belirlenmesi; “bonus ödemesi” denilen, imza sırasındaki ekstra ödemelerin yasaklanması; gizli sözleşmelerin engellenmesi ve finansal kuralların ihlaline ilişkin cezaların arttırılması.

İki hafta önce Çin Futbol Federasyonu (CFA) da konuyla ilgili bir karar almış ve biri Asyalı ve dördü Asya dışı yabancı ülkelerden olmak üzere beş yabancı futbolcu oynatabilme hakkını öngören 4+1 kuralını, 3+1 haline getirmişti.

cin-futbol

2016 rekor transferler yılı

Sadece geçtiğimiz yıl Çin futbol piyasasında transfer rekoru tam beş kez kırılmıştı. Son olarak Chelsea’nin Brezilyalı yıldızı Oscar, 71,5 milyon Avro karşılığında Shanghai SIPG takımına; Boca Juniors’tan Carlos Tevez de Shanghai Shenhua’ya transfer olmuştu. Arjantin basını Carlos Tevez’in iki yıllığına 80 milyon Avro alacağını yazmıştı. Futbolcular haricinde; Luis Felipe Scolari, Manuel Pellegrini, Felix Magath gibi ünlü teknik direktörler de yüksek ücretlerle Çin’in yolunu tutan isimler arasında yer alıyor.

Çabalar istenilen sonucu vermiyor

Çin’in son yıllarda futbol konusunda yaptığı atılım, Devlet Başkanı Şi Cinping’in tercihleriyle de yakından ilgili. Kendisi de sıkı bir futbol izleyicisi olan Cinping, Çin’i futbol konusunda da bir süper güç yapmak istiyor. Cinping, futbol konusundaki hedeflerini Çin’de bir dünya kupası düzenlemek ve Çin Milli Takımı’na dünya kupasını kazandırmak olarak açıklamıştı. Ancak yönetim düzeyindeki çabalara rağmen, kulüpler stadyumlara seyirci çekmekte hâlâ zorlanıyor. Futbolseverler maçları tribün yerine televizyondan izlemeyi tercih ederken, Çin Milli Takımı da son FIFA sıralamasında kendine ancak 82. sırada yer bulabildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.