Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Af Örgütü: “Avrupa’daki terörle mücadele yasaları Müslümanlara karşı ayrımcılığı arttırıyor”

Uluslararası Af Örgütü’nün bugün yayınladığı rapora göre, Avrupa’da son zamanlarda yürürlüğe giren terörizmle mücadele yasaları, Müslümanlar ve sığınmacılara karşı ayrımcılığı körüklüyor.

Müslümanlar ve sığınmacılar hedefte

“Tehlikeli Bir Şekilde Orantısız: Avrupa’da Giderek Genişleyen Ulusal Güvenlik Hali” başlıklı rapor, 14 Avrupa Birliği (AB) ülkesinde son iki yılda alınan terörle mücadele önlemlerinin analizine dayanıyor. Rapora göre hukukun üstünlüğünü görmezden gelen, ifade özgürlüğünü kısıtlayan, tüm vatandaşları hükümetlerin denetimine maruz bırakan yeni terörle mücadele önlemleri en çok dini ve etnik azınlıklar, yabancılar ve sığınmacılar üzerinde etkiye sahip.

Raporun kapsadığı zaman diliminde Avrupa’da gerçekleşen terör saldırılarında 280 kişinin öldüğü bilgisi yer alırken, çoğunluğunu IŞİD’in üstlendiği bu saldırıların, göç ve göçmenlerle ilgili gerilimleri arttırdığı ve en başta Müslümanlar olmak üzere yabancı ve sığınmacılar üzerinde bir baskı oluşturduğunun altı çizildi. Özellikle genel seçimlerin arefesinde olan Fransa, Hollanda ve Almanya’da, popülist ve aşırı sağcı partilerin bu durumu avantaja çevirmeye çalışacaklarına dikkat çekildi.

af-o%cc%88rgu%cc%88tu%cc%88

“Yeni normal”: Olağanüstü hal

Rapor; olağanüstü hal ilanını kolaylaştıran ve istihbarat örgütlerine denetimi az olan veya hiç olmayan yetkiler veren düzenlemeleri “yeni normal” olarak nitelendiriyor. Raporda Birleşik Krallık, Fransa, Polonya, Macaristan gibi ülkelerdeki terör karşıtı yeni düzenlemeler tek tek sıralanırken, özellikle devletlerin milyonlarca insanın verilerine ulaşabilme yetkisinin getireceği tehlikelerin altı çiziliyor.

Reuters’a konuşan, raporun yazarlarından Julia Hall, Avrupa’da Müslümanlar’ın teröristlerle eşit görüldüğünü söyledi. Hall, bu tutumun hiçbir suça karışmamış ve karışma potansiyeli olmayan azınlık grupları ve aktivistler için bir tehdit olduğunu sözlerine ekledi.

“Özgürlükler kontrolsüz güçler tarafından bastırılıyor”

Örgüt kendi internet sitesinde Avrupa Direktörü John Dalhuisen’in açıklamalarını yayınladı. Dalhuisen rapora ilgili şu ifadeleri kullandı: “Paris’ten Berlin’e, birçok korkunç saldırı sonrasında hükümetler orantısız ve ayrımcı kanunları alelacele meclislerinden geçirdiler. Tek başına değerlendirildiğinde bu bireysel terörle mücadele önlemleri yeterince endişe verici, fakat bir arada el alındığında, uzun süredir tanınan özgürlüklerin kontrolsüz güçler tarafından bastırıldığına dair rahatsız edici bir resim ortaya çıkıyor.”

Uluslararası Af Örgütü, şu an taslak aşamasında olan ve bu yıl yürürlüğe girmesi beklenen bir Avrupa Birliği düzenlemesini muğlak ve çok geniş olduğu gerekçesiyle sert bir şekilde eleştirmişti. Söz konusu kanun tasarısı, terörist bir örgüte katılmak için seyahat eden ya da etmeyi planlayan kişilerin cezalandırılmasını öngörüyor.

Raporun tamamına Af Örgütü’nün internet sitesinden ulaşılabiliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.