Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cem Özdemir Yeşiller’in Başbakan Adayı

Almanya’da Eylül ayında yapılacak genel seçimlerde yarışacak Yeşiller Partisi’nin Başbakan adayları belli oldu. Partide bugün yapılan ön seçimlerde, Türk kökenli milletvekili ve partinin Eş Başkanlarından Cem Özdemir ve partinin Federal Meclis Grubu Eş Başkanı Katrin Göring-Eckardt listebaşı adayları olarak belirlendi.

 

Yeşiller Partisi’nin ön seçimlerinde dört aday yarıştı. Partideki eş başkanlık sistemi nedeniyle bir kadın ve bir erkek adayın seçileceği ön seçimlerde, tek kadın aday olarak yarışa giren Katrin Göring-Eckardt yüzde 70 oranında oy alırken, ikinci sıra için büyük çekişme yaşandı. Partinin Türk kökenli Eş Başkanı Cem Özdemir, rakibi Robert Habeck’ten sadece 75 oy fazla aldı. Böylece Cem Özdemir yüzde 36 oy oranıyla Yeşiller’in Başbakan adaylarından bir oldu. Ön seçimlere katılan diğer aday Anton Hofreiter ise yüzde 20 oy alabildi.

 

8 yıldır Yeşiller Partisi’nin Eş Başkanlığını üstlenen 51 yaşındaki Cem Özdemir, Almanya’da ilk Türk kökenli Başbakan adayı oldu. Sosyoloji bölümü mezunu olan Özdemir, aynı zamanda 1994 yılında Federal Parlamento’ya seçilerek, Almanya’daki ilk Türk kökenli milletvekili olmuştu.

 

50 yaşındaki Katrin Göring-Eckardt ise siyasete atılmadan önce teoloji eğitimi aldı ve Alman Protestan Kilisesi danışma kurulu üyeliği yaptı. Göring-Eckardt halen Yeşiller Partisi’nin Federal Meclis Grubu Başkanlığı görevini üstleniyor.

yesiller1 

 

Partiyi seçimlere götürecek olan ikiliyi zor bir görev bekliyor. İkilinin öncelikli hedefi 2013 yılındaki genel seçimlerde yüzde 8,4 oy alan partiyi çift haneli yüzdelere taşımak. Ön seçim sonuçlarından bir gün önce açıklanan bir ankette Yeşiller Partisi’nin oy oranı yüzde 9,9 olarak gösterilmişti.

 

Alman siyasi sisteminde partiler, seçimlerden bir süre önce, seçim sürecinde liderliği üstlenecek kişiyi belirliyorlar. Siyasi teamüllere göre, seçimlerde liderliği üstlenecek kişi, olası bir seçim galibiyetinin ardından kurulacak hükümette başbakanlık görevini de üstleniyor. Ancak söz konusu başbakan adayının, aynı zamanda partinin genel başkanı olması gerekmiyor. Almanya’daki partilerin çoğunluğu tek bir kişiyi başbakan adayı olarak gösterirken, Yeşiller Partisi, partinin üst pozisyonlarında kadın-erkek eşitliğini sağlamak için Eş Başkanlık yöntemini kullanıyor.

 yesiller4

Almanya’da daha önce koalisyonun büyük ortağı Hıristiyan Demokrat Parti (CDU), mevcut Başbakan Angela Merkel’i yeniden başbakan adayı olarak göstermişti. Koalisyonun diğer adayı Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) başbakan adayı ise 29 Ocak’ta belli olacak.


Almanya’da genel seçimler 24 Eylül 2017 tarihinde gerçekleşecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.