Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Davos 2017: Kürsüde Çin, kulislerde Trump

İsviçre’nin Davos kasabasında bu sene 47.’si düzenlenen Dünya Ekonomi Forumu ilk kez toplantıya katılan Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Şi Cinping’in konuşmasıyla açıldı. Güncel küresel sorunlara çözüm yollarının aranacağı forum bu yıl, “Duyarlı ve Sorumlu Liderlik” başlığı altında düzenleniyor.

Küreselleşmeye mesafeli yaklaşsalar da, zamanla sisteme entegre olduklarını belirten Şi, “Ekonomik küreselleşme yeni sorunlar ortaya koydu ama bu nedenle küreselleşmeyi silemeyiz. Bizim küreselleşmeye adapte olmamız, olumsuz etkilerini yumuşatmamız, faydalarını da tüm ülkelere ve milletlere iletmemiz lazım” değerlendirmesinde bulundu. İçe kapanmayı hedef alan politikalar yerine, küresel ekonominin gelişmesi adına tüm ülkelerin üzerlerine düşen sorumluluğu alması gerektiğinin altını çizen Şi, ticaret savaşlarının bir kazananının olmayacağını savundu.

“Ticaret ve yatırımları serbest hale getirmemiz gerek. Yerli ekonomiyi korumaya yönelik ekonomik politikalar uygulamamalıyız. Sorunlardan korkulmamalı. Problemlerle yüzleşmekten kaygı duymamalıyız. Farklı ülkelerin, farklı insanların ekonomik küreselleşmenin faydalarını hissedebileceği bir denge kurulması gerekiyor” dedi. Özellikle Ortadoğu ve Afrika’da süregelen iç karışıklar neticesinde gerçekleşen göç dalgasının önemsenmesi gerektiğini, barış, istikrar ve uluslararası destekle çözülebileceğini belirtti.

Davos’un ilk gününde öne çıkan başlıklar şöyle,

Donald Trump’ın seçim kampanyası boyunca danışmanlarından Anthony Scaramucci, Trump’ın küreselleşmeye karşı bir tehdit olmadığını savundu: “ Evet belki ben, onu (Trump’ı) sizin gördüğünz şekilde görmüyorum. Önümüzdeki dört yıl boyunca, onu benim gördüğüm şekilde göreceksiniz. Çin’le ticaret savaşında olmaktan çok karşılıklı güçlü ilişkilerin kurulmaya çalışıldığının altını çizdi. Trump’ın NATO’nun dağılmasından çok, belirli reformlarla yoluna devam etmesi gerektiğini düşündüğünü aktaran Scaramucci, aynı şekilde Avrupa Birliği’ne de karşı olunmadığını savundu.

Davos’ta öne çıkan bir başka konu ise, dünyanın en zengin sekiz kişisinin servetlerinin Dünya’nın geriye kalanı ile eşit olması. İngiltere’de OXFAM isimli yardım kuruluşunun dile getirdiği durum hakkında değerlendirmede bulunan, kurumun sorumlu yöneticilerinden Winnie Byanyima, bu tür gelir adaletsizliklerinin yaratan sistemi nasıl düzeltileceğinin konuşulması gerektiğine değindi

Nobel ödülü sahibi ekonomist John Stiglitz ise, dijital paraya geçilmesinin ciddiye alınması gerektiğini bahsetti. Dijital paraya geçilmesinin sağlayacağı faydanın götüründen çok daha fazla olacağının da altını çizdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.