Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Evren Gönül: “bianet’in habercilik hafızasının yok olması, dev bir sansür eşiğinin aşılması anlamına geliyor”

Ankara 3. Sulh Ceza Hakimliği, aralarında Bağımsız İletişim Ağı bianet‘in de bulunduğu 136 internet adresine erişimin tümden engellenmesine hükmetti. Bu karar uygulanırsa Kasım 2000’den beri yaklaşık 200 bin habere erişim engeli gelecek. bianet’e mahkeme kararı ile çıkarılan kapatma kararını bianet Genel Koordinatör’ü Evren Gönül’e sorduk.

Konuyla ilgili bianet’in atacağı adımları anlatan Gönül, şunları söyledi:

“Bu kararı önemli kılan ve diğer kararlardan ayrıksı kılan şey, bütün siteye erişimin engelini talep etmesi. Uygulanacaksa böyle uygulanacağına dair bir kanımız var. Gerekçeyi görmeye çalışacağız, Jandarma Genel Komutanlığı’ndan mahkemeye giden dilekçede bianet’in hangi içeriğinin dair bir suç unsurunu olduğu iddiasını görmek istiyoruz. Resmi tebliğ yapılır yapılmaz hukuki itiraz sürecini başlatacağız. Yazı işlerindeki insan gücümüz, gazeteci ve hak örgütleriyle işbirliği konusunda yapılabilecekler tabii ki sonsuz. Geçmiş acı tecrübelerden dolayı, ifade özgürlüğüne dair yapılan bütün ihlallerin karşısında en az o kadar acil, hızlı ve yaratıcı fikirleri devreye sokmak gerektiğinin farkındayız.”

Önemli bir gazetecilik okulunun kapatılmak istendiğini de vurgulayan Evren Gönül, sözlerini şöyle sürdürdü: “bianet Türkiye’nin ilk uzun soluklu bağımsız gazetecilik örneği. Fiilen 20 yaşında. Kâr amacı gütmeyen bir yapı. İzleme ve raporlama yapıyoruz. Erol Önderoğlu çok uzun zamandır medya gözlem raporları hazırlıyor. Kadına karşı şiddet vakalarını ayrı olarak izleyip, raporluyoruz. Şimdi, gazetecilik alanındaki bütün aktivitelerimizin toplandığı sayfayı kapatmaya çalışıyorlar. Bu arşivi kaybediyor olmak, geçmişe dair habercilik hafızasını kaybediyor olmak başlı başına ifade özgürlüğü alanında dev bir sansür eşiğini atlıyor olacağımız anlamına geliyor. Biz burada haberciliğin devletten ve sermayeden bağımsız bir şekilde 20 sene boyunca, böyle bir siyasi iklimde dahi, ana dilde bilgilenme hakkını gözeterek yapılan bir haberciliğin, en cesaret verici örneklerinden birini yitirmek durumunda kalacağız. Bu durum bianet’in okurlarında da büyük bir mevzii kaybı hissi yaratacak.”

İfade özgürlüğü konusunda geri adım atmanın bir sonraki aşamada adım atılabilecek bir mecranın kalmaması anlamına geldiğini vurgulayan Gönül, bianet’in her türlü hukuki hakkını arayacağını belirtti. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.