Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Obama, askeri belgeleri sızdıran Manning’in cezasını indirdi

ABD Başkanı Barack Obama görev süresinin bitimine 3 gün kala Irak ve Afganistan savaşlarının mahiyetini ifşa etmek suçuyla 35 yıllık hüküm giyen Chelsea (Bradley) Manning’in cezasını, anayasal yetkisini kullanarak hafifletti. Manning, ulusal savunma iletişim bilgilerini yetkisiz bir kaynağa vermek suçuyla yedi yıl önce tutuklanmış, Ağustos 2013’de mahkum olmuştu. Normal şartlarda 2045’te tahliye olması gereken Manning Obama’nın kararı sonucunda bu yıl, 17 Mayıs günü serbest kalacak.

WikiLeaks web sitesine gizli belgeler verdiği şüphesiyle Mayıs 2010’da Irak’ta tutuklanan ABD Silahlı Kuvvetleri askeri Manning, idam cezasıyla sonuçlanabilen en ciddi suçlardan biri olan “düşmana yardım etmek” de dahil olmak üzere toplam 22 suçtan yargılanmıştı.

WikiLeaks 26 Temmuz 2010’da ABD ordusunun 2004-2009 yılları arasında Afganistan Savaşı’nda tutmuş olduğu 92 bin belgeyi The Guardian, The New York Times ve Der Spiegel gazeteleriyle birlikte açıklamıştı. Sızdırılan belgeler, bireysel olaylar da dahil olmak üzere dost ateşi ve sivil kayıplar hakkında ayrıntılı bilgiler içermekteydi. Belgeleri sızdırmakla suçlanan er Bradley Manning, mahkemeye çıkarılana deki Kuveyt’teki Camp Arfijan üssünde tutuklu kalmış, hakkında 52 yıl hapis cezası istenmişti.

Manning, taciz ve istismara maruz kaldı

Askeri mahkeme tarafından 700 bini aşkın belge, video, diplomatik belge ve savaş bilgisini WikiLeaks’e sızdırarak ABD tarihinin en büyük gizlilik ihlali nedeniyle 2013 yılında suçlu bulunan 29 yaşındaki Edward Manning, yazdığı bir yazıda Şubat 2010’da kendini kadın olarak hissettiğini açıklamıştı. Hapse girmeden önce Bradley olan adını Chelsea olarak değiştiren Manning, hormon tedavisi görmüş ve Eylül 2016’daysa ameliyatla cinsiyetini değiştirmişti. Kansas’ta tutulduğu erkek hapishanesinde iki kere intihara kalkışan Manning,  bir kere de açlık grevine girmişti.

İnsan hakları örgütleri Obama’nın kararını coşkuyla karşıladı. Uluslararası Af Örgütü’nün ABD Direktörü Margaret Huang, “Chelsea Manning ciddi taciz ve istismarlara maruz kaldı ve Manning’in hakları ABD hükümeti tarafından yıllarca ihlal edildi” dedi.

Senatör McCain: “Büyük bir hata”

Obama’nın, Manning’in cezasını indirme kararına tepkiler de var. Cumhuriyetçi Senatör John McCain, kararı “büyük bir hata” olarak değerlendirirken, bu kararın “casusluk faaliyetlerini teşvik edeceğinden ve askeri disiplini bozacağından” korktuğunu dile getirdi.

Manning’in cezasını indiren Obama, CIA eski mensubu Edward Snowden’ı affedemeyeceğini, ülkeden kaçarak Rusya’ya sığınan Snowden’ın mahkeme karşısına çıkıp yargılanmadığı için affın mümkün olmadığını söylemişti.

ABD başkanları hükümlülerin cezalarına yönelik iki adım atabiliyor: Bunlardan ilki, Obama’nın Manning’e uyguladığı ceza indirimi. Bu durumda hükümlü serbest kalırken, aldığı cezadan ötürü maruz kalacağı silah alma yasağı gibi bazı engeller devam ediyor. Diğer uygulama ise af. Bir hükümlü ABD Başkanı tarafından affedildiği durumdaysa, hakkında verilmiş olan her türlü kısıtlama tamamen ortadan kalkıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.