Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’de dev kadın yürüyüşü

Cumartesi günü Washington DC’de yüz binlerin katıldığı büyük bir kadın yürüyüşü düzenlendi. Farklı toplumsal hareketlerin bir araya gelerek düzenlediği yürüyüşe, ABD’nin diğer kentlerinde ve altmıştan fazla ülkede destek yürüyüşleri düzenlendi. Tüm dünyada iki milyondan fazla kişinin, ABD’nin yeni başkanı Donald Trump’ı protesto etmek ve kadın haklarını savunmak için sokaklara çıktığı tahmin ediliyor.
hat
Yürüyüşe katılan kadınların hedefinde 20 Ocak’ta başkanlık yemini eden Trump vardı. Kadınlar, Trump’ın daha önce ABD kamuoyunda büyük tartışma yaratmış, bir kadını “avuçlamakla” ilgili sözlerini protesto etmek için “pussyhat” adını verdikleri pembe şapkalar taktılar.

Birçok farklı toplumsal mücadeleyi bir araya getirmeyi hedefleyen yürüyüşün, web sayfasında sıraladığı temel dertlerinden bazıları şunlar:
  • Biz insanlar haklarının kadın hakları, kadın haklarının insan hakları olduğuna inanıyoruz.
  • Toplum cinsiyet, ırk ve iktisadi eşitlik için yapılan adalet mücadelelerini ayırmıyoruz.
  • Kadınlar şiddetten arınmış, sağlıklı ve hayatın her alanda var olabilecekleri bir yaşama sahip olmayı hak ediyorlar.
  • Polis şiddetine karşı hesap verilebilirlik ve adalet istiyoruz, polis, beyaz olmayanları hedef almayı ve onlara ayrımcılık yapmayı bırakmalıdır.
  • Güvenli, yasal ve ödenebilir kürtaj imkanlarına ve doğum kontrolüne erişim vaz geçilmez bir haktır.
  • Toplumsal cinsiyet adaletine inanıyoruz, bedenlerimizin üzerinde cinsiyete dayalı norm, beklenti ve yargıların hakimiyetini reddediyoruz.
  • LGBTQ hakları insan haklarıdır.
  • Şeffaflık, hesap verilebilirlik, güvence ve eşitlik sağlayacak bir ekonomi talep ediyoruz.
Hindistan
Güney Afrika
Sırbistan

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.