Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Af Örgütü’nden ameliyat bekleyen Çapraz için kampanya

Yüksekova’da Kasım 2015’teki çatışmalar sırasında vurulan ve Mart 2016’da tutuklanan Sibel Çapraz’ın acil ameliyata ihtiyacı var. Bakırköy Kadın Cezaevi’nde tutulan Çapraz’ın Şubat 2016’da gerçekleşmesi gereken inversiyon ameliyatı ve gerekli tedaviye erişimi yetkililer tarafından engelleniyor. Uluslararası Af Örgütü ise konuyla ilgili kampanya başlattı.

Sibel Çapraz 27 Kasım 2015’te gece saatlerinde, Hakkari’de güvenlik güçleri ve PKK ile ilişkili silahlı kişiler arasındaki çatışmalarda, sağ kolundan ve karın bölgesinden vuruldu. Ertesi günü sağ kolundan bir ameliyat ve bağırsaklarından acil kolostomi ameliyatı geçirdi. 23 Aralık’ta Baltalimanı Kemik Hastanesi’ne sevk edildi. Şubat 2016’da inversiyon ameliyatı geçirmesi gerekiyordu ancak koluna yönelik tedavisi devam ettiğinden bu ameliyat gerçekleşemedi.4 Mart 2016 tarihinde ise tutuklanarak cezaevine gönderildi.

 

BM’ye ve İnsan Hakları Sözleşmesine göre yasak

Konuyla ilgili mahkemeye Çapraz’ın avukatları sağlık durumuyla ilgili raporlar sundu,Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü’ne başvuruldu ancak sonuç alınamadı Uluslararası Af Örgütü de gecikmeden, yeterli donanımlı bir tıbbi merkezde Sibel Çapraz’ın tedavi edilmesini talep etti.

Mahkumların zorunlu tedavilerinin engellenmesi BM Mahkumlara Uygulanacak Muameleye İlişkin Standart Asgari Kurallarında (Mandela Kuralları) yasaklanmıştı. 24. maddede “Toplumda mevcut olan tıbbi bakım standartlarının aynısına erişebilmelidir ve hukuki statüleri nedeniyle ayrımcılık olmaksızın gerekli tıbbi bakım hizmetlerine ücretsiz erişimleri olmalıdır” ifadesi yer almaktadır. Ayrıca Türkiye’nin tarafı olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 3. maddesinde de insanlık dışı veya onur kırıcı muamele açık bir şekilde yasaklanır.

Uluslarası Af Örgütü’nün başlattığı çağrıya destek olmak için bu linkten imza kampanyasına katılabilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.