Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Enflasyon sepetinde değişiklik: Gıda, konut, elektrik ve gaz harcamalarının ağırlığı düşürüldü

TÜİK bugün enflasyon hesaplamalarındaki değişiklikleri açıkladı. Yeni hesaplama yöntemine göre gıda, konut, elektrik ve gaz harcamalarının ağırlığı düşürüldü. Buna göre gıda ve alkolsüz içeceklerin ağırlığı yüzde 23,68’den yüzde 21,77’ye düşürüldü. Giyim ve ayakkabının ağırlığı yüzde 7,33’e düşürüldü ve konut, elektrik, su, gaz ve diğer yakıtlar %14,85’e düşürüldü. Bir diğer düşüş de sağlık grubunda yapıldı. Bu grubun ağırlığı %2,66’dan %2,63’e düşürüldü.

Buna karşın bazı harcama gruplarında ise artırıma gidildi. Alkollü içecekler ve tütün grubu yüzde 4,98’den yüzde 5,87’ye çıkartıldı. Ulaştırma grubunda da 2 puanlık artış oldu. Eğitim, lokanta ve oteller, çeşitli mal ve hizmetler artışların yaşandığı diğer gruplar oldu.

Ayrıca, TÜFE hesaplamasından üç madde çıkartılıp altı madde eklendi. Stor perde, derin dondurucu, test kitabı sepete eklenirken; düz cam, pamuklu bebek çorabı, paket pamuk, madlen çikolata, uydu alıcısı ve taze bamya çıkarıldı.

Bu düzenlenme geçtiğimiz ay yapılan gayri safi milli hasıla hesaplama yöntemindeki değişiklikleri akıllara getirdi. Bu değişiklik birçok tartışmayı beraberinde getirmişti. Zira yeni hesaplama yöntemi sonrasında geçmiş büyüme rakamları ciddi oranda yukarı revize edildi.

Şimdi gözler 3 Şubat’ta açıklanacak ocak ayı enflasyon verisinde olacak. Aralık ayında yıllık yüzde 8,53 olan enflasyonun yapılan hesaplama değişikliğinden nasıl etkileyeceğini hep birlikte göreceğiz. Enflasyonun 2017’nin ilk çeyreğinde çift haneye ulaşması bekleniyor.

screen-shot-2017-01-25-at-10-59-34

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.