Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fitch kararını açıkladı: Türkiye son “yatırım yapılabilir” notunu da kaybetti

Türkiye ekonomisi için kötü haber önce beklenmedik bir şekilde S&P’den geldi. Ardından da Fitch beklenildiği gibi Türkiye’nin ülke notunu “yatırım yapılabilir” seviyesinin altına düşürdü.

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından, 19 Ağustos 2016 tarihinde, Türkiye’nin BBB- olan uzun dönem yabancı ve yerli para birimi cinsinden kredi notunu teyit ederken görünümünü “durağan”dan “negatif”e çevirmişti. 27 Ocak’ta ise Türkiye’nin notunu  BBB-‘den BB+’ya düşürdü. Bu not indirimiyle birlikte Türkiye artık üç büyük derecelendirme kuruluşun hiçbirinde yatırım yapılabilir ülke kategorisinde bulunmuyor.

Fitch not indiriminin gerekçelerini şu şekilde sıraladı:

  • Enflasyon benzer ülkelerdeki seviyeyi aştı ve 2017’nin ilk yarısında geçici olarak çift haneli rakamlara geri dönecek.
  • Devam eden güvenlik endişeleri, turizm gelirlerinin tahmin döneminde 2013-2015 döneminin oldukça altında olacağı anlamına geliyor.
  • Ekonomik büyümenin son yıllardaki perfonmansın oldukça altında bir hızla toparlanması bekleniyor.
  • Siyasi ortam istikrar kazanabilir, ancak güvenlik alanındaki ciddi zorluklar devam edecek.
  • Kredi notunun düşürülmesi siyaset ve güvenlik konularının ekonomik performansı ve kurumsal bağımsızlığı baltalamasını yansıtıyor.

bir

Günün sürprizi bir diğer derecelendirme kuruluşu Standard and Poor’s’dan (S&P) geldi. S&P beklenmedik bir şekilde Türkiye’nin yabancı para cinsinden kredi notunu “BB”, yerli para cinsinden notunu “BB+” seviyesinde teyit edildiğini, not görünümünün ise “durağan”dan “negatif”e indirildiğini belirtti. S&P, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın uygulamakta olduğu para politikasının yetersiz kalabileceğini belirtti.

S&P’den yapılan açıklamada, Türkiye ekonomisi üzerinde kur ve enflasyon baskısı olduğunu ve bunun banka ve şirketlerin finansman gücünü zayıflattığını söyledi. Ayrıca, S&P, Türkiye için 2017’de öngördüğü yüzde 3,2’lik büyümeyi yüzde 2.4’e çekti. Buna ek olarak, S&P, Türkiye’nin cari açığının 2017 – 2020 arasında yüzde 4,3 olacağını öngörüyor.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.