Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’li Senatör Warren, Martin Luther King’in eşinin mektubunu okuduğu için susturuldu

Dün akşam Senatör Jeff Sessions’ın Adalet Bakanlığı adaylığının Senato’da tartışılması sırasında Massachusetts Senatörü Elizabeth Warren, Martin Luther King’in eşi Coretta Scott King’in 1986 yılında yazdığı bir mektubu okuması üzerine susturuldu.

Jeff Sessions’ın Adalet Bakanlığı görevine uygun olmadığını savunmak için söz alan Demokrat Senatör Elizabeth Warren’ın okuduğu mektupta Martin Luther King’in eşi Coretta Scott King’in 1986 yılında, Sessions’ın federal bölge mahkemesi yargıçlığına uygun olmadığını savunuyor ve adaylığına karşı çıkıyor.

Senatör Warren neden susturuldu?

Mektupta yazılanları okuyan Warren’ın konuşmasına Cumhuriyetçi senatörlerden Senato iç tüzüğünün 19. maddesine istinaden itiraz geldi. Söz konusu madde, “bir senatörün, diğer senatörleri, doğrudan ya da dolaylı olarak, herhangi bir idaresinin görevine uygun olmadığı ya da senatörlük yapamayacağı yönünde itham etmesini” yasaklıyor.

Warren’ın okuduğu mektupta Coretta Scott King, Sessions’ı, ırkçı olmakla, görevini kötüye kullanmakla ve “Adalet Bakanlığı’nın yüz karası” olmakla itham ediyor. Warren’ın 1986 yılında yazılmış bir mektubu okumasına rağmen, kendi sözleriymiş gibi 19. maddeye dayanarak sturulması Demokratların tepkisini çekti.

Cumhuriyetçilere göre, Warren’ın durumunda, “yüz karası” ifadesini kullanması maddenin ihlaline sebebiyet verdi. Hatta Warren’ın mektubu okuması esnasında maddeyi ihlal ettiğine ilişkin defalarca uyarıldığı bildirildi.

Oturumu yöneten Senatör Steve Daines ise Warren’ın susturulması sonrasında “mevcut bir senatörün Adalet Bakanlığı’nın yüz karası olduğunu ifade ederek” maddeyi ihlal ettiğini belirtti. 25 dakika sonra Senato’ya gelen Senato’daki Cumhuriyetçilerin lideri Mitch McConnell ise Warren’ın sınırı aştığını ifade etti ve oturmasını buyurdu.

Warren’ın susturulması yönünde karar çıkması, Jeff Sessions’ın adaylığına ilişkin tartışma ve oylamada Warren’ın bir daha söz alamayacak olması anlamına geliyor. Ancak Warren dün gece mektubun tamamını okuyup Facebook üzerinden paylaştı.

Sonrasında yaptığı açıklamada Warren, “Coretta Scott King’in sözlerinin ABD Senatosu’ndaki tartışmaya uygun olmamasına şaşırdım” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.